Binnenland

Grootschalig DNA-onderzoek in zaak Heulmeisje

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGrootschalig DNA-onderzoek in zaak Heulmeisje
RTL

Het coldcaseteam van de politie doet een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak van het zogeheten Heulmeisje. De hoop is dat dan eindelijk duidelijk wordt wie het in 1976 vermoorde meisje is.

Het lichaam van het Heulmeisje werd in oktober 1976 gevonden in een ondiep graf op parkeerplaats De Heul langs de A12 bij Maarsbergen. Ze was vermoord. De politie vermoedt dat het meisje uit Duitsland kwam. In 2012 werd de zaak heropend. Ondanks veel onderzoek is nog steeds niet bekend wie het meisje is. 

Onderzoek al begonnen
Het DNA-profiel van het meisje wordt vergeleken met honderdduizenden mensen in Nederland en Duitsland. Het DNA-onderzoek is al begonnen, meldt Wim Perlot van het coldcaseteam Midden-Nederland: "We kijken nu of haar DNA-profiel lijkt op dat van mensen die in Nederland of Duitsland geregistreerd zijn. Het gaat dan om mensen die strafbare feiten hebben gepleegd of vermist zijn. Zo kunnen we familieleden vinden.

Met hoeveel mensen het DNA van het Heulmeisje nu vergeleken wordt, weet Perlot niet precies. "Maar alleen al in Nederland gaat het al honderdduizenden mensen. Dus in totaal is het een grote groep."

Enige kans
Het is nog niet bekend wanneer de conclusies van het onderzoek te verwachten zijn. Het kan maanden gaan duren. Is de politie hoopvol? Perlot formuleert het liever iets voorzichtiger: "Het is iets dat we zeker enige kans toedichten." 

De politie is ook nog op zoek naar een Amerikaanse militair. De man zou destijds met een Duits meisje op de Veluwe hebben gewoond. Het coldcaseteam zoekt al sinds eind 2014 naar de man. Maar de zoektocht verloopt moeizaam, zegt Perlot. "Amerikaanse militairen werden toen niet geregistreerd in Nederland. We hebben in Nederland dus geen gegevens, dat maakt de zoektocht lastig."

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
CriminaliteitHeulmeisje