'Houd platteland leefbaar'

'Politici uit heel Nederland moeten groeiende kloof tussen gebieden dichten'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Politici uit heel Nederland moeten groeiende kloof tussen gebieden dichten'
RTL

Als het aan politieke partijen ligt, zijn de grote verschillen in stemgedrag tussen stad en platteland bij verkiezingen over vier jaar flink afgenomen. Meer voorzieningen, betere verbindingen en ook meer regionale vertegenwoordigers in de Tweede Kamer moeten voorkomen dat gebieden verder uit elkaar groeien.

VVD, CDA, GroenLinks en de Partij van de Arbeid reageren daarmee op onderzoek van RTL Nieuws, waaruit naar voren komt dat bij voorgaande verkiezingen de verschillen in stemgedrag tussen stad en platteland zijn toegenomen.

'Platteland aantrekkelijker maken'

Een belangrijke oorzaak voor de verschillen is volgens hoogleraar bestuurskunde Caspar van den Berg van de Rijksuniversiteit Groningen dat de bevolking van steden en het platteland verder uit elkaar groeit. Jonge hoogopgeleide mensen trekken naar de stad, waardoor het platteland vergrijst en gemiddeld een lager opleidingsniveau heeft.

Stad en platteland stemmen steeds verschillender: 'Risico op onbestuurbaar land'
Lees ook

Stad en platteland stemmen steeds verschillender: 'Risico op onbestuurbaar land'

Als het aan CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra ligt, wordt het platteland aantrekkelijker gemaakt voor jongeren en hoger opgeleiden. "Van krimpgebieden maken we groeiregio's door volop te investeren in betere verbindingen via onder andere de trein en de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve economische clusters in het hele land."

De Partij van de Arbeid wil ook investeren in openbaar vervoer. Net als in bibliotheken, onderwijs en andere voorzieningen om gebieden leefbaar te houden. Vooral ook buiten de Randstad, stelt Kamerlid Henk Nijboer.

Scheefgroei

"Er is te veel verdeeldheid in Nederland", zegt Nijboer. "Dat past niet bij Nederland en daarom moet het anders. Het kabinet had meer oog voor de Zuidas in Amsterdam dan voor Zutphen of Zierikzee. Daardoor zijn zaken scheefgegroeid die ons aan het hart gaan."

Ook GroenLinks ziet in betere voorzieningen een oplossing. Daarnaast wil de partij meer geld beschikbaar stellen aan gemeenten, zodat zij meer mogelijkheden hebben om lokale problemen aan te pakken, zegt Kamerlid Nevin Özütok. "Met uitsluitend overkoepelend overheidsbeleid kun je de kloof niet dichten, want de plek waar mensen wonen geeft vaak ook iets aan over hun eigen behoeften en wensen."

Al benadrukt Özütok ook dat er altijd verschillen zullen blijven tussen stad en platteland. "En dat is goed. Wat wel belangrijk is, is dat in Den Haag de geluiden uit alle delen van het land goed doorklinken."

Regionale diversiteit

Wat volgens het Brabantse VVD-Kamerlid Thierry Aartsen daaraan kan bijdragen, is een betere spreiding van Kamerleden over het land. "Amsterdammers zullen zich over andere dingen opwinden dan mensen in Zundert of 's Gravenmoer."

"Ik vind dat wij de taak hebben om al die verschillende stukjes Nederland een stem te geven in Den Haag. Daarvoor heb je mensen uit heel Nederland nodig, die weten wat er speelt in hun regio. In de Tweede Kamer ben ik woordvoerder midden- en kleinbedrijf, maar in de fractie ben ik ook gewoon woordvoerder Brabant."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Wopke HoekstraHenk NijboerThierry AartsenCDAPvdAGroenLinksVVDRijksuniversiteit GroningenTweede Kamerverkiezingen