Heftige incidenten

Op deze school vlogen de stoelen door het trappenhuis, nu heeft veiligheid de hoogste prioriteit

Door Koen Voskuil··Aangepast:
© RTL NieuwsOp deze school vlogen de stoelen door het trappenhuis, nu heeft veiligheid de hoogste prioriteit
RTL

Grote vechtpartijen in de aula, de gangen en de klas. Messen in kluisjes. Dealers die rond de school hingen. De Onderwijsinspectie beoordeelde het OBC in Huissen als 'zeer zwak' op het gebied van veiligheid. Maar met veel hulp klimt de vmbo-school uit het dal. De schooldirecteur kiest er bewust voor om het eerlijke verhaal te vertellen: "Er zijn veel scholen zoals de mijne die met dezelfde problemen zitten."

Twee jaar geleden stond het OBC in het Gelderse Huissen te boek als een onveilige school. "Er waren best grote vechtpartijen, in een aula, buiten, soms zelfs in de klas. Stoelen die door het trapportaal werden gegooid", somt Joeri Vonk op, die begin 2023 aantrad als schooldirecteur en meteen met grote problemen werd geconfronteerd.

"Er lagen spullen in kluisjes die daar niet horen. Denk aan een schroevendraaier, een mes, zakjes wiet." Ook werd er om de school in drugs gehandeld. "Zaken die je als school niet wilt en die leerlingen en ouders natuurlijk ook liever niet zien."

Van zeer zwak naar voldoende

De Onderwijsinspectie beoordeelde de vmbo-school in Huissen op veiligheidsgebied als 'zeer zwak'. Zo was er op de school 'onvoldoende sturing op het verbeteren van de veiligheid', blijkt uit een inspectierapport. 

"Zo'n oordeel doet heel veel met je imago", zegt Vonk. "Er waren meer oorzaken, maar ook hierdoor is het leerlingenaantal gedaald." Toch kiest hij, waar veel scholen de vuile was liever niet buiten hangen, voor openheid. "Ik vind dat ik het eerlijke verhaal moet vertellen. Als er bij ons iets gebeurt in een klas, melden we dat nu aan alle ouders. Dat voorkomt onduidelijkheid. Wij zijn maar een gewone vmbo-school. Er zijn veel scholen zoals de mijne die met dezelfde problemen zitten."

Prostitutie, drugs en vechtpartijen: meer heftige incidenten op middelbare scholen
Lees ook

Prostitutie, drugs en vechtpartijen: meer heftige incidenten op middelbare scholen

Het OBC in Huissen is zeker niet de enige school waar steeds meer en heftigere veiligheidsincidenten plaatsvinden, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Op andere middelbare scholen komen excessen voor als prostitutie op toiletten en gebiedsverboden voor rivaliserende bendeleiders. De Onderwijsinspectie kreeg de afgelopen vier maanden een recordaantal meldingen van veiligheidsincidenten en spreekt van een 'zorgwekkende ontwikkeling'. 

Schooldirecteur Joeri Vonk van het OBC in Huissen.© RTL Nieuws
Schooldirecteur Joeri Vonk van het OBC in Huissen.

Joeri Vonk trok met zijn collega’s alles uit de kast om het schoolklimaat op het OBC in Huissen te verbeteren. Ze zochten samenwerking met de politie, gemeente, jongerenwerkers en de Wijschool, een methode die leraren helpt om vroegtijdig te signaleren wanneer leerlingen zorgwekkend gedrag vertonen. Ook biedt de methode lesmateriaal om gedrag van leerlingen en klassen bij te sturen. 

Al die moeite was niet voor niets. Het jaar erop constateerde de Onderwijsinspectie dat de school niet veel meer kon doen aan veiligheid en gaf een voldoende. "Om van zeer zwak naar voldoende te gaan is best uitzonderlijk op zo’n korte termijn", zegt Vonk.

'Wees open'

En OBC Huissen blijft veranderingen doorvoeren. "Eén van de maatregelen die we hebben genomen, is dat we de receptie gewoon bij de ingang hebben geplaatst. Het lijkt heel simpel maar hierdoor hebben we wel zicht op wat er in de school gebeurt. En vooral: wie er binnenkomt." 

De incidenten zijn nog niet de school uit, maar de schooldirecteur merkt zeker verschil. "Het is rustiger geworden op school en we zijn er eerder bij als het mis dreigt te gaan." 

Wat hij andere scholen aanraadt, die met dezelfde problemen te maken hebben? "Er is geen ei van Columbus, maar wees er open over. Haal expertise binnen die er is in het land. Bij je collega-scholen, bij initiatieven zoals de Wijschool, bij een gemeente. De maatschappij verandert en komt de school binnen. Dat kun je niet alleen oplossen."

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement

Lees meer over
Koen VoskuilJasper BunskoekJeroen Wetzels