Zelfde foto, 15 jaar later: stel gaat viral met kiekje bij gesmolten gletsjer
Een Brits stel dat in 2009 op vakantie langs een Zwitserse gletsjer reed, heeft de berg deze zomer opnieuw opgezocht. Beelden van de twee plaatjes gaan viral op sociale media. Te zien is hoe een groot deel van de sneeuw op de gletsjer gesmolten is. "De tranen sprongen me in de ogen."
De toeristen, Duncan en Helen Porter, zagen de Rhônegletsjer in de Zwitserse Alpen voor het eerst in augustus 2009. Dit jaar wilden ze hun twee tienerdochters het gebied laten zien. Toen ze de gletsjer zagen, schrokken ze. "Eerlijk is eerlijk: de tranen sprongen me in de ogen", schrijft Duncan bij een bericht dat hij op X plaatste over de gesmolten gletsjer.
Machteloos gevoel
Te zien is hoe de gletsjer in 15 jaar tijd flink is geslonken. Waar in 2009 nog veel ijs te zien was, verschijnen nu grijze rotsen. De beelden gingen al gauw viral en werden door meer dan vier miljoen mensen bekeken.
"Veel mensen die dit zien, voelen zich machteloos", zegt Duncan tegen de Britse krant The Guardian. Hij maakt zich in Bristol, waar hij woont, hard voor duurzaamheid en vraagt regelmatig aandacht voor klimaatverandering. "Er zijn juist heel veel dingen die mensen kunnen doen", zegt hij. Zonder 'al te prekerig over te komen' wil hij mensen aansporen om zich bewust te zijn van de opwarming van de aarde.
Geschokte reacties
Op X zijn de reacties op zijn bericht wisselend. Naast mensen die geschokt zijn door het snelle smelten van de gletsjer, zijn er ook reacties van gebruikers die klimaatverandering in twijfel trekken. Tegen The Guardian zegt Duncan dat gletsjers weliswaar groeien en slinken, 'maar dit niet zo snel zou moeten gebeuren'.
De Zwitserse Academie van Wetenschappen meldde vorig najaar dat gletsjers in het land drastisch snel smelten. Zelfs als de wereld erin slaagt om de gemiddelde temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden, dan zal het merendeel van het gletsjerijs wegsmelten. "Het is echt mogelijk dat dit land straks geen gletsjers meer heeft", legde het hoofd van de klimaatdienst toen uit.
De 1,5 graad opwarming vergeleken met het pre-industriële tijdperk wordt als een soort grens gezien.