Snel excuses

Tunesiërs gearresteerd om foutje met (bijna identieke) Turkse vlag

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Getty ImagesTunesiërs gearresteerd om foutje met (bijna identieke) Turkse vlag
RTL

In Tunesië zijn vier mensen opgepakt om een nogal opmerkelijk foutje. Boven op een gebouw van de Tunesische spoorwegen wapperde deze week eventjes de Turkse vlag. Dat zorgde voor woede bij de overheid.

Op het eerste gezicht is zoeken naar de verschillen tussen de Turkse en Tunesische vlag. Allebei zijn ze rood, met in het midden een halve maan en een ster. Het verschil is dat de ster en halve maan op de Turkse vlag wit zijn, die op de Tunesische vlag zijn rood – boven dit artikel staat een foto van de Tunesische vlag. 

Viral op sociale media

Dat kleine verschil zorgde voor een rel in de Tunesische hoofdstad Tunis deze week, waar op het gebouw van de nationale spoorwegen SNCFT onbedoeld de Turkse vlag te zien was. Beelden daarvan gingen al gauw viral op sociale media. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Buitenlandse media melden dat vier Tunesiërs zijn opgepakt om het incident. De spoorwegen kwamen razendsnel met een verklaring en excuses. Er waren kortgeleden nieuwe vlaggen besteld, meldden de spoorwegen. Dat daar een Turkse vlag tussen zat, werd pas ontdekt toen het al te laat was. 

"De nationale vlag staat voor soevereiniteit en nationale eenheid", stond verder in de verklaring van de SNCFT, die zei het incident 'niet te tolereren'. Ook het ministerie van Transport heeft een onderzoek ingesteld en zegt te broeden op sancties. 

Ging eerder mis

Het is niet voor het eerst dat een vergissing met de Turkse vlag voor woede bij de Tunesische regering zorgt. Vorig jaar moest de nationale zwembond het ontgelden toen de verkeerde vlag getoond werd tijdens een zwemwedstrijd. 

Volgende maand zijn er presidentsverkiezingen in het Noord-Afrikaanse land. Volgens persbureau Bloomberg verklaart dat het nogal patriottische gedrag van de regering.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
DiplomatieTunesiëTurkije