Energieweerbericht

Waarom het loont om te wassen als het waait en de zon schijnt

Door Heleen Ekker··Aangepast:
Waarom het loont om te wassen als het waait en de zon schijnt
RTL

We doen er goed aan om met z’n allen op een ander moment te gaan wassen, drogen en afwassen. Het elektriciteitsnet zit vol, de CO2-uitstoot is nog steeds te hoog, en elektriciteit kost ook nog eens veel geld. Huishoudelijke apparaten aanzetten als de zon schijnt of het hard waait loont; ook als je geen zonnepanelen hebt.

RTL Nieuws en Buienradar beginnen vandaag met het energieweerbericht. Elke week vertellen we jou wanneer je het beste je huishoudelijke apparaten aan kunt zetten.

Door de enorme groei van duurzame energiebronnen en het elektriciteitsverbruik voor bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto, kan het elektriciteitsnet op sommige momenten overbelast raken. 

Zorgen om stroomnet

De problemen zijn zo groot, dat duizenden bedrijven nu geen aansluiting of uitbreiding van hun aansluiting op het elektriciteitsnet kunnen krijgen. Als consumenten en bedrijven hun gedrag aanpassen, en op andere momenten stroom gebruiken, hoeft het net minder snel verzwaard te worden. 

Twee derde van de mensen maakt zich zorgen over de stabiliteit van het stroomnet in Nederland, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel. De helft (48 procent) is bewust bezig met het moment waarop ze stroom gebruiken. Ook Loïs is daar bewust mee bezig:

"Als je de kans hebt, is het vandaag bijvoorbeeld een hele goede dag om je wasmachine en vaatwasser te laten draaien", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Want de zon schijnt volop en het waait stevig. Tot het einde van de middag kun je er je voordeel mee doen."

Ook als je geen zonnepanelen hebt

Ook als je geen zonnepanelen hebt, doe je er goed aan om op slimme momenten stroom te gebruiken. Want uiteindelijk komen de kosten van de verzwaring van het stroomnet bij alle eindgebruikers terecht. Als mensen en bedrijven het elektriciteitsgebruik meer spreiden, worden de kosten voor ons allemaal dus beperkt.

Mensen met een dynamisch energiecontract kunnen heel direct hun verbruik beïnvloeden als de elektriciteitsprijs laag is. De dynamische energietarieven voor stroom veranderen per uur, en die van gas per dag. Het loont dus om de momenten te benutten dat de zon schijnt of de wind waait, omdat stroom dan het goedkoopst is.

Als mensen met een dynamisch contract wekelijks vijf keer wassen, drie keer per week de droger aanzetten en vijf keer de vaatwasser, kunnen zij volgens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) opgeteld 75 euro per jaar besparen, door beter te letten op het weer. 

Maar er zitten ook nadelen aan zo’n dynamisch contract. Als de prijzen stijgen, zoals na de inval van Rusland in Oekraïne, betaal je direct meer voor je energie.

Energieslurpers

Voor een elektrische auto wordt de meeste stroom gebruikt. Door bij het opladen van de accu gebruik te maken van de voordelige uren, kan hier de meeste verlaging van CO2-uitstoot en prijsvoordeel worden bereikt. Dit kostenvoordeel kan oplopen tot honderden euro’s per auto per jaar.

Wasmachines, drogers en afwasmachines zijn in huis grote energieslurpers. Ook zijn dit apparaten waarbij mensen ervoor kunnen kiezen ze op een ander moment aan te zetten. Dat is anders bij bijvoorbeeld een televisie, of verlichting. 

Als meer mensen wassen, afwassen en hun droger aanzetten op het moment dat de zon schijnt of de wind waait, daalt de CO2-uitstoot van de stroom die mensen daarvoor gebruiken: uit een ruwe schatting over vorig jaar, door de NVDE, blijkt dat dit 60 procent kan zijn, of je nou zonnepanelen hebt of niet.

CO2-vrij stroomverbruik

Als mensen genoeg zonnepanelen hebben voor hun eigen gebruik, dan is hun stroom op het moment dat de zon schijnt helemaal CO2-vrij. Maar ook zij gebruiken bijvoorbeeld in de winter, als er minder zon is, nog steeds elektriciteit die ten dele wordt opgewekt door gas- en kolencentrales, waarbij wel CO2 wordt uitgestoten. En voor mensen zonder zonnepanelen geldt dat hun stroom toch ook tot minder CO2-uitstoot leidt, op momenten dat de zon schijnt of de wind waait.

Daarom daalt de CO2 over het hele jaar gemeten van mensen met en zonder zonnepanelen met meer dan de helft, als zij zoveel mogelijk duurzame stroom gebruiken. Dit besparingseffect wordt de komende jaren alleen maar groter omdat de productie van wind- en zonne-energie nog steeds hard groeit.

Piekuren

Het advies is dus om vooral energie te gebruiken tijdens momenten met veel zon en wind. Daarmee wordt automatisch voor een deel het gebruik vermeden tijdens de gebruikelijke piekuren in de vroege ochtend en aan het begin van de avond, waardoor het netwerk wordt ontlast.

Elke week energieweerbericht

Het energieweerbericht van RTL verschijnt elke week op rtlnieuws.nl en buienradar.nl. De informatie is gebaseerd op gegevens van netbeheerder Tennet, de Gasunie en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en wordt gecombineerd met weersverwachtingen van meteorologen van Buienradar.

Het energieweerbericht wordt vanavond voor het eerst uitgezonden op tv, in het weerbericht na het RTL Nieuws van 19.30 uur.

Bijna helft van alle elektriciteit is nu groen: 'Deze ontwikkeling stopt niet'
Lees ook

Bijna helft van alle elektriciteit is nu groen: 'Deze ontwikkeling stopt niet'

Lees meer over
Link in bio