Strijdplan

Kabinet bindt strijd aan met vaccinatie-weigeraars

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet bindt strijd aan met vaccinatie-weigeraars
RTL

Omdat er zorgen zijn over de dalende vaccinatiegraad, gaat staatssecretaris Blokhuis de strijd aan met anti-vaxxers. Mensen die niet vaccineren worden actief benaderd en nepnieuws wordt aangepakt.

De overheid gaat vaccineren niet verplichten. "Je kunt mensen niet dwingen om in hun lijf een spuit te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis tegen RTL Nieuws.

Actief benaderen

Hoe? Onder meer door mensen die niet vaccineren, actief te laten benaderen door experts. Dat kan bijvoorbeeld met een telefoontje. "We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren", licht de staatssecretaris toe.

Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens deze gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

'Daling'

Deze zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in Nederland is gedaald naar 90 procent. Minstens 95 procent is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. 

In 250 (van de 380) gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van 2017. De daling is volgens de staatssecretaris 'heel zorgelijk'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Nepnieuws aanpakken

Ook nepnieuws over vaccineren wordt aangepakt. "Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken", verzekert staatssecretaris Blokhuis. 

Jongeren die niet volledig zijn gevaccineerd krijgen vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis in te halen. 

Kinderdagverblijven

Ook komt er een onderzoek naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel.

En er is een onderzoek gestart naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten worden halverwege 2019 verwacht. 

Vaccineren? De feiten en fabels

Steeds meer ouders hebben vragen en twijfels over vaccineren. Ze denken dat vaccinaties de kans op autisme verhogen of dat er schadelijke stoffen in zitten. Maar kloppen die beweringen?