May gaat 'best mogelijke deal' verdedigen in Brits parlement
De Britse premier Theresa May zal het brexitakkoord de komende weken 'met heel haar hart' verdedigen, in het Britse parlement en daarbuiten. "Vandaag markeert het begin van dat cruciale nationale debat." Net als veel EU-leiders sprak zij in Brussel van 'de best mogelijke deal'.
Het Britse parlement zal nog voor kerstmis stemmen over het scheidingsverdrag en de verklaring over de toekomstige relatie met de EU. "Een van de belangrijkste stemmingen ooit. Het is in het nationaal belang om erachter te staan", sprak May. "Deze deal zet ons op koers voor de toekomst . Onze beste dagen liggen voor ons."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Onafhankelijke kuststaat
Het akkoord betekent volgens May 'controle over onze eigen grenzen, ons geld en onze eigen wetten'. Een einde aan de vrije beweging van personen voor altijd, aan de grote jaarlijkse bedragen voor Brussel en aan de zeggenschap van het Europees Hof van Justitie, stelde May in het vooruitzicht. "Dat is wat de bevolking wil en dat is wat wij leveren."
De deal is goed voor boeren en vissers krijgen grotere quota, vervolgde de premier. "Het VK zal weer een onafhankelijke kuststaat zijn. We zullen nieuwe handelsdeals met landen in de hele wereld kunnen sluiten.'' De integriteit van het VK blijft intact: er komt geen harde grens in Ierland en de status van Gibraltar gaat niet veranderen, besloot de premier.
Dit zijn de belangrijkste punten uit het akkoord:
- er is een overgangsperiode t/m 2020, met mogelijkheid tot verlenging van 1 tot 2 jaar
- de Britten blijven in die periode betalen aan het EU-budget en houden zich aan alle EU-regels
- de rechten voor burgers blijven ongewijzigd geen
- grens tussen Ierland en Noord-Ierland
- tijdens overgangsperiode wordt de nieuwe relatie tussen de EU en Groot-Brittannë uitonderhandeld
Of ze aftreedt als het parlement tegen het akkoord stemt wilde May niet zeggen. Een tweede referendum is volgens haar geen optie.
'Niet onderhandelbaar'
Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei na afloop van de brexittop dat de deal 'niet heronderhandelbaar is'. "Dit is de best mogelijke overeenkomst en de enig mogelijke.''
In het Britse Lagerhuis lijkt daar op dit moment geen meerderheid voor de deal te zijn. "Het is geen goed idee voor ons om het Lagerhuis de les te lezen'', aldus Juncker. "Maar zij die de deal zullen afwijzen in de hoop op een beter akkoord, zullen direct teleurgesteld worden."
'Geen champagne'
Volgens Juncker is het vertrek van de Britten uit de EU op 30 maart 2019 'een tragedie'. Nadat het akkoord over de scheidingsvoorwaarden en de politiek verklaring over de toekomstige relatie was goedgekeurd, 'was er geen applaus, en geen champagne'. Hij waarschuwde ook dat het werk niet voorbij is.
EU-president Donald Tusk waarschuwde dat nog een moeilijk ratificatie- en onderhandelingsproces voor de boeg ligt. "Maar we blijven vrienden tot het einde der dagen en nog een dag meer."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.