Kraamzorg niet op orde

Zorgen over aanrijtijden ambulances Urk: 'Situatie is onacceptabel'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZorgen over aanrijtijden ambulances Urk: 'Situatie is onacceptabel'
RTL

Verloskundigen maken zich zorgen over de aanrijtijden van ambulances. Vooral op Urk is de situatie 'onacceptabel geworden'; daar worden de aanrijtijden overschreden. Dat schrijven verloskundigen in een brief. Maar ook in andere regio's groeien de zorgen.

Verloskundigen op Urk luiden in een brief aan de Tweede Kamer, die in handen is van RTL Nieuws, de noodklok. Ze schrijven dat de snelste reistijd om per ambulance naar een ziekenhuis te komen, sinds de sluiting van het MC Zuiderzee in Lelystad, op 50 minuten ligt. 

De wettelijk vastgestelde vorm van 45 minuten, wordt daardoor niet gehaald.

'Er moet iets gebeuren'

"We hebben niet voor niets een norm afgesproken. Als die niet gehaald wordt, moet daar iets aan gebeuren. Dit kan zo niet", licht een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) de brief toe.

Dat de norm niet wordt gehaald, blijft niet zonder risico's, schrijft de KNOV. 'Urk heeft het hoogste geboortecijfer van Nederland en gemiddeld krijgen de vrouwen op Urk meer kinderen. De baringsduur bij een volgend kind is over het algemeen korter dan bij het eerst kind.'

De verloskundigen schijven verder: 'De langere rit naar het ziekenhuis wordt dan risicovoller. Er is meer kans op een bevalling onderweg.' Zover bekend hebben zich nog geen levensbedreigende situaties voorgedaan. 

Verloskundigen 'hevig bezorgd' over faillissementen IJsselmeerziekenhuizen
Lees ook

Verloskundigen 'hevig bezorgd' over faillissementen IJsselmeerziekenhuizen

Meer problemen

Volgens de verloskundigen is er niet alleen op Urk een probleem. "Op Urk zijn de problemen het meest acuut. Maar de personeelstekorten zijn overal voelbaar", zegt de woordvoerder. 

De 45 minuten-norm staat ook op andere plekken onder druk. De problemen zijn het grootst in de regio's Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. "Onlangs moest een collega in Utrecht zeven ziekenhuizen afbellen voordat ze uiteindelijk in een ziekenhuis in Tiel terechtkon", zegt de woordvoerder.

Complex probleem 

Woensdag praten de Tweede Kamer en de minister over dit probleem. Wat is de oplossing? "Het is niet simpel. Er is personeel nodig, maar dat is er nu niet. Dus we moeten gaan kijken of we de zorg anders kunnen inrichten en uitvoeren. Meer zorg in wijkcentra, zou een oplossing  kunnen zijn, maar in iedere regio is de situatie ook weer anders", zegt de woordvoerder van de koepel van verloskundigen. 

Minister Bruno Bruins heeft een toekomstverkenner aangesteld die met alle partijen praat over de problemen.

Lees meer over
Bruno BruinsGezondheidszorg