Gevolgen voor de burger

Dit gebeurde er vandaag rond het klimaatakkoord

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDit gebeurde er vandaag rond het klimaatakkoord
RTL

De effecten van het klimaatakkoord en het klimaatbeleid zijn vandaag bekendgemaakt. Dat viel nog niet mee, de burgers betalen meer dan bedrijven. Het kabinet reageerde direct. Wij leggen je hier uit wat er vandaag allemaal gebeurde.

Wat zijn nou de effecten van de maatregelen uit het klimaatakkoord?

De doorrekening van de plannen wezen er op dat als je alléén naar het klimaatakkoord kijkt, dus de maatregelen die nog genomen moeten worden, de kosten meevallen. Het is wel nog een heel bedrag: 1,9 miljard euro per jaar. Maar dat is lager dan verwacht.

Maar, kijk je ook naar de maatregelen die al eerder zijn afgesproken, dan zie je dat gezinnen meer betalen dan de industrie. Gezinnen zijn gemiddeld in 2030 zo'n 1,5 procent van hun inkomen kwijt aan extra klimaatlasten. En de lagere inkomens gaan er harder op achteruit dan dan de hogere inkomens. Volgens het CPB zullen de klimaatkosten voor huishoudens hoger uitvallen dan die van het bedrijfsleven.

Ook werd duidelijk dat alle klimaatmaatregelen ten spijt, het doel van 49 procent minder CO2-uitstoot in 2030, waarschijnlijk niet wordt gehaald.

Oppositie ziet lage inkomens slachtoffer worden van klimaatbeleid
Lees ook

Oppositie ziet lage inkomens slachtoffer worden van klimaatbeleid

Dat is dus slecht nieuws voor de opstellers van het klimaatakkoord en het kabinet?

Jazeker, met nog maar een week te gaan tot de Provinciale Statenverkiezingen is dat voor het kabinet geen fijn nieuws. Burgers vreesden al dat de rekening van klimaatmaatregelen bij hen zouden terechtkomen. Uit dit onderzoek blijkt dat inderdaad het geval.

Koren op de molen voor de oppositiepartijen. Die reageerden vrijwel direct nadat de rekenmeesters hun uitkomsten bekendmaakten. GroenLinks, PvdA, SP, SGP en PVV waren allen erg ontevreden. Ze wezen er op dat burgers het slachtoffer worden van de verkeerde keuzes van het kabinet.

Het kabinet kwam echter met een verrassing. Op een persconferentie kondigde premier Rutte aan om de plannen voor het klimaat aan te passen, zodat de lasten eerlijker worden verdeeld.

Wat voor aanpassingen zijn dat dan?

Voor bedrijven komt er een CO2-heffing, bovenop het al bestaande systeem waarmee bedrijven nu betalen voor hun uitstoot. De belasting die burgers betalen op hun energierekening, wordt nu voor de helft door burgers en de andere helft door bedrijven opgebracht. Dat wordt een derde door burgers en twee derde door bedrijven.

Ook geeft het kabinet meer aandacht aan ondersteuning van de tweedehandsmarkt voor elektrische auto's en het voorkomen van 'oversubsidiëring' van nieuwe elektrische auto’s.

Frits Wester© RTL Nieuws
Frits Wester

En, Frits Wester, wat is nou het resultaat van vandaag?

"De komende weken moet blijken of het kabinet de reparaties echt waar kan maken", zegt politiek commentator Wester. "Het resultaat daarvan wordt pas bekend na de verkiezingen van volgende week. Bij die verkiezingen moet blijken hoe geloofwaardig burgers de draai vinden zonder dat ze de gevolgen voor de portemonnee daarvan weten."

Lees meer over
Mark RutteKlimaatakkoordKlimaatKlimaatverandering