Nee tegen noodoplossing

Kabinet weigert opvang bootvluchtelingen in Nederland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAKabinet weigert opvang bootvluchtelingen in Nederland
RTL

Het kabinet heeft geweigerd bootvluchtelingen op te vangen van het Duitse schip Alan Kurdi. De Europese Commissie had Nederland gevraagd mensen op te vangen, maar het kabinet heeft nee gezegd. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

De Duitse organisatie Sea Eye pikte begin april 64 migranten op voor de kust van Libië. Malta en Italië weigerden het schip toe te laten tot een haven in de regio. Het schip, vernoemd naar de Syrische peuter die in 2015 verdronk in Middellandse Zee, voer onder Duitse vlag. De afgelopen weken bleef het rondvaren op zoek naar een haven.

Geen noodoplossing meer

Pas na bemiddeling van de Europese Commissie waren vier landen bereid de opvarenden op te vangen. Duitsland, Frankrijk, Portugal en Luxemburg doen mee met de noodoplossing. Frankrijk neemt 20 mensen op, Duitsland maximaal 22. Ook Nederland werd vorige week gevraagd migranten op te nemen, maar het kabinet vindt dat niet de juiste procedure is gevolgd. Daarnaast heeft het al eerder aangegeven niet langer mee te doen aan ad-hocoplossingen voor bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. 

In januari nam Nederland wel zes migranten over van het schip SeaWatch 3. Toen al gaf staatssecretaris Harbers aan dat Nederland niet meer zou meewerken aan noodoplossingen. EU-landen worstelen al jaren met migranten die door boten worden opgepikt op de Middellandse Zee. Een blijvende oplossing is er nog niet. 

Brussel dankbaar

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zijn er verschillende contacten met lidstaten geweest, maar meer details over de gesprekken wil de commissie niet geven. Wel is Brussel dankbaar dat het gelukt is om een oplossing te vinden, laat de woordvoerder weten. 

 Malta pikt 120 migranten op voor de kust
Lees ook

Malta pikt 120 migranten op voor de kust

Regeringspartij VVD is positief over de weigering. "Ik vind het heel terecht. Het lijkt misschien sympathiek als organisaties mensen uit een bootje halen en naar Europa brengen, maar dat is niet zo", zegt VVD-Kamerlid Bente Becker. "Het leidt ertoe dat mensensmokkel in de hand wordt gewerkt en mensen die geen recht hebben op asiel toch die gevaarlijke oversteek naar Europa wagen."

'Verantwoordelijkheid afschuiven'

GroenLinks is minder enthousiast, zegt Kamerlid Bram van Ojik. "Ik vind het onverantwoord, want het is spelen met mensenlevens. Als alle landen zo zouden redeneren, worden mensen aan hun lot overgelaten. Je schuift de verantwoordelijk af op anderen.  We moeten samenwerken in Europa en de verantwoordelijkheid voor de opvang van mensen delen."

De premier van Malta, Joseph Muscat, reageerde zaterdag opgelucht op de noodoplossing, 'dankzij effectieve coördinatie van de Europese Commissie en Malta'. Geen van de migranten blijft in Malta, zei Muscat, want het land 'kan die last niet dragen'. EU-commissaris Avramopoulos (Migratie) wil snel werk maken van 'blijvende oplossingen voor dit soort situaties in de toekomst'.

Lees meer over
Europese CommissieVluchtelingenMigratie