Steun voor afschaffing

GroenLinks wil af van zelfbedacht leenstelsel: 'Beter ten halve gekeerd'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGroenLinks wil af van zelfbedacht leenstelsel: 'Beter ten halve gekeerd'
RTL

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil heeft zijn zin gekregen: zijn partij heeft het standpunt over het leenstelsel aangepast. GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft bekendgemaakt dat zijn partij de steun intrekt aan het stelsel dat in 2015 werd ingevoerd. "Eerlijke politiek verlangt dat als een plan niet goed werkt, dat je daarvoor uitkomt", schrijft Klaver aan de leden van zijn partij.

"Als een systeem op papier klopt maar in de praktijk niet werkt, moet je zeggen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het is duidelijk dat het kabinet de beloftes over kwaliteit en toegankelijkheid die gedaan zijn aan studenten niet waarmaakt."

Het stelsel zorgde ervoor dat studenten geen studiefinanciering meer kregen, maar een lening voor hun studiekosten.  Daarmee bespaarde het kabinet geld. De invoering van het leenstelsel kwam er door de steun van VVD, D66, PvdA én GroenLinks.

Leenstelsel blijft, nieuw kabinet komt wel korting op collegegeld eerstejaars
Lees ook

Leenstelsel blijft, nieuw kabinet komt wel korting op collegegeld eerstejaars

Klaver zegt nu dat het duidelijk is dat het stelsel niet goed werkt. "Er zijn problemen met de doorstroming, leenangst en toename van stress." De partij heeft nog geen alternatief voor het systeem. "We gaan nadenken over een beter stelsel."

De steun voor het leenstelsel is gering. Regeringspartijen CDA en ChristenUnie voelen er weinig voor. Maar met voorstanders van het leenstelsel VVD en D66 hebben ze in het regeerakkoord afgesproken dat er deze kabinetsperiode niet aan wordt getornd.

Kamermeerderheid voor afschaffing

Door het nieuwe standpunt van GroenLinks is er wel een ruime Kamermeerderheid van 83 zetels voor de afschaffing van het leenstelsel. Naast GroenLinks, CDA en ChristenUnie willen ook PVV, SP, 50PLUS, Partij voor de Dieren, DENK en SGP het stelsel afschaffen.

GroenLinks Kamerlid Zihni Özdil nam zaterdag het voortouw door in een interview afstand te nemen van het leenstelsel. Dat zijn partij dat nu overneemt, mag als een overwinning worden beschouwd.

Hogere rente op de lening

Naast de discussie over het leenstelsel speelt nog een andere kwestie: de rente die over die studielening moet worden betaald. In de huidige situatie is die rente gebaseerd op de 5-jaarsrente op staatsobligaties. Vanaf het studiejaar 2020 moet dat volgens het kabinet worden gebaseerd op de 10-jaarsrente op staatsobligaties. Dat betekent dat er een hogere rente moet worden betaald. Oud-studenten met een gemiddelde lening van 21.000 euro zullen in veel gevallen 5000 euro extra moeten afbetalen.

Studentenorganisaties zijn een petitie gestart tégen die verhoging. In de Eerste Kamer, die met het plan moet instemmen, is een minimale meerderheid voor de verhoging van die rente.

Lees meer over
Jesse KlaverZihni ÖzdilGroenLinksStudentenStudiefinanciering