Politiek

Kamer kraakt 'machtsmisbruik' Belastingdienst in toeslagenaffaire

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPKamer kraakt 'machtsmisbruik' Belastingdienst in toeslagenaffaire
RTL

De Tweede Kamer heeft keiharde kritiek op het optreden van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Door optreden van de Belastingdienst verloren honderden ouders onterecht hun kinderopvangtoeslag. "Er lijkt sprake van machtsmisbruik", zegt PvdA-kamerlid Nijboer.

Uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw blijkt dat de Belastingdienst in de nasleep van de Bulgarenfraude de jacht op fraude opschroefde. Zorgvuldig onderzoek en bewijsvoering werden overgeslagen. Honderden ouders werden daarvan het slachtoffer. Zij verloren hun kinderopvangtoeslag en zijn vaak al jaren bezig om hun gelijk te halen.

'Gemangeld door anonieme bureaucratie' 

"Als het misgaat zit je meteen heel diep in de problemen", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "Er zijn mensen die vijf jaar dwangbevelen hebben gehad van de Belastingdienst terwijl er misschien niet eens een fout was gemaakt."

Pogingen om de beslissing aan te vechten liepen door tegenwerking van de Belastingdienst steevast op niets uit. "Daardoor hebben mensen het gevoel gemangeld te worden door een anonieme bureaucratie waar ze nooit tegenop kunnen", zegt GroenLinks-Kamerlid Bart Snels.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Parlementair onderzoek

Al maanden proberen Kamerleden duidelijkheid te krijgen over hoe het nu precies zit met de toeslagenaffaire. "Dan hebben we een staatssecretaris die kribbig is: 'Vertrouwen jullie me niet? Waarom zoeken jullie dingen die er niet zijn?'" zegt SP-Kamerlid Renske Leijten.

"We krijgen van alle kanten informatie dat die er wel zijn en dat we die niet boven tafel krijgen", zegt Leijten. Voor haar is de maat vol. Zij pleit voor een parlementair onderzoek.

'Belastingdienst doorgeschoten' 

Staatssecretaris Snel geeft toe dat de Belastingdienst bij aanpak van fraude met kinderopvangtoeslagen is doorgeschoten. En dat het lang heeft geduurd voordat het ministerie van Financiën erkende dat er iets fout was gegaan.

"Maar u heeft mij die draai zien maken. Dat was misschien laat", erkende de staatssecretaris. Volgens Snel was bij de aanpak van toeslagenfraude de balans zoek, en ging handhaving boven de bescherming van kwetsbare groepen die juist afhankelijk zijn van toeslagen.

Staatssecretaris onder zware druk om toeslagen: Kamer eist oplossing voor ouders
Lees ook

Staatssecretaris onder zware druk om toeslagen: Kamer eist oplossing voor ouders

Pittig debat op komst

Kamerleden maakten hun opmerkingen tijdens een breed overleg over de Belastingdienst. Binnenkort is er een apart debat over de toeslagenaffaire. Staatssecretaris Snel gaat dan dieper in op wat er is mis gegaan. Wel wilde hij vandaag al reageren op berichtgeving van Trouw en RTL Nieuws dat hij het onderzoek naar de ingehouden toeslagen zou hebben beperkt. Volgens Snel is dat niet waar. "Wij hebben de onderzoekers geen strobreed in de weg gelegd."

Het nog te houden debat over de kinderopvangtoeslagaffaire wordt pittig voor staatssecretaris Snel, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Hij lijkt nog wel wat krediet te hebben bij de Kamer, maar Snel kan zich geen grote fouten veroorloven", schat hij in. 

Snel moet Kamer overtuigen

"Er is veel chagrijn over de gebrekkige informatievoorziening over de affaire aan de Tweede Kamer. Veel vragen zijn nog onbeantwoord. En Snel zal de Kamer er echt van moeten overtuigen dat hij de juiste persoon is die de cultuur bij de Belastingdienst kan veranderen."

Lees meer over
Henk NijboerPieter OmtzigtMenno SnelBelastingdienstTweede KamerToeslagenwetBelastingToeslagenaffaire Belastingdienst