Kabinet presenteert klimaatakkoord: dit is wat we ervan gaan merken
"Het is gelukt", dat zegt minister Eric Wiebes over de maatregelen uit het klimaatakkoord. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat er in 2030 49 procent minder CO2 wordt uitgestoten ten opzichte van 1990.
Het kabinet zegt met het akkoord de lasten van het verminderen van de broeikasgassen eerlijk te verdelen over burgers en bedrijven. Dat is de boodschap van het kabinet bij de presentatie van het klimaatakkoord. Het kabinet ontziet naar eigen zeggen 'de huishoudportemonnee zoveel mogelijk'.
Het akkoord is volgens het kabinet dus 'eerlijk' en 'haalbaar'. De regering neemt wel de tijd voor de plannen. "Maatregelen worden stap voor stap genomen."
Warmtefonds om huizen te verduurzamen
Veel maatregelen lekten de afgelopen dagen al uit. Maar er zijn nog wel enkele zaken die nog niet bekend waren. Zo komt er een warmtefonds om huizen en gebouwen duurzaam te maken. "In 2050 moeten alle gebouwen duurzaam zijn", aldus minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Tot 2030 komt er jaarlijks 50 tot 80 miljoen beschikbaar voor het warmtefonds.
Om op korte termijn huiseigenaren aan te moedigen om laagdrempelige energiebesparende maatregelen te nemen, komt 93 miljoen vrij.
Het kabinet ziet een belangrijke rol weggelegd voor waterstof als brandstof voor zwaar verkeer zoals ov-bussen, vrachtwagens 'en mogelijk ter vervanging van dieseltreinen'.
Het gebruik van kernenergie wordt niet uitgesloten, maar er worden ook nog geen concrete stappen genomen.
Elektrisch rijden het nieuwe normaal
Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal, zegt het kabinet. Maar vicepremier Hugo de Jonge onderstreepte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad dat automobilisten niet uit hun benzine- of dieselauto worden gejaagd.
Minister van Landbouw Carola Schouten zei tijdens de presentatie dat er meer ruimte voor groen komt in de toekomst. Ook worden er meer bomen geplant.
Rekeningrijden en lagere energierekening
Wat er vandaag ligt, is een 'politiek' akkoord: de keuzes van het kabinet op basis van het ontwerp-klimaatakkoord. Een aantal van de maatregelen die het kabinet doorvoert, lekte afgelopen week al uit:
- Vanaf 2026 gaan we rekeningrijden. Drie varianten worden nog onderzocht.
- Elektrisch rijden wordt vooral voor particulieren aantrekkelijk gemaakt.
- De energierekening gaat volgend jaar met gemiddeld 100 euro omlaag. De belasting op gas gaat wat omhoog, die op elektriciteit daalt juist.
- Bedrijven gaan belasting betalen over te veel uitgestoten CO2.
- De land- en tuinbouw krijgen de komende tien jaar bijna een miljard euro aan subsidie om te vergroenen.
Volgens het kabinet zijn de plannen voor de samenleving betaalbaar. De extra kosten van het akkoord liggen lager dan eerder door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) was ingeschat. Het zal het land in 2030 uiteindelijk tussen de 1,6 en 1,9 miljard euro extra kosten.