Koopkracht

Gelekte Prinsjesdagcijfers: ruim 2 procent erbij voor middengroepen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGelekte Prinsjesdagcijfers: ruim 2 procent erbij voor middengroepen
RTL

Vooral middeninkomens zullen er volgend jaar flink op vooruit gaan. Dat blijkt uit cijfers die op Prinsjesdag openbaar worden gemaakt en in handen zijn van RTL Nieuws. Ook andere inkomensgroepen zien hun koopkracht toenemen.

De cijfers staan in de augustusbrief. Daarin legt de minister van Financiën de Prinsjesdagafspraken tussen hem en de andere ministers vast. Later worden deze verwerkt in de Miljoenennota die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Koopkrachtcijfers

Vooral middeninkomens zijn spekkoper met een koopkrachtstijging van ruim twee procent. Maar ook lage inkomens gaan erop vooruit. Dit zijn de cijfers voor de verschillende inkomensgroepen:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Kabinet heeft flink de portemonnee getrokken voor middeninkomens'

"Als het kabinet niks had gedaan was de gemiddelde koopkrachtstijging 1,2 procent. Dat vond het kabinet te mager", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Vooral middengroepen moeten gaan merken dat het beter gaat. Daarom heeft het kabinet flink de portemonnee getrokken om ervoor te zorgen dat de koopkrachtstijging hoger uitvalt. Het bedrijfsleven betaalt daarvoor grotendeels de rekening. Eerder werd al bekend dat de verlaging van de winstbelasting wordt uitgesteld. En het mes gaat in een belastingvoordeel voor zzp’ers: de zelfstandigenaftrek."

Tegenvaller

De laatste jaren blijken de koopkrachtvoorspellingen die met Prinsjesdag gedaan worden, lang niet altijd overeen te komen met de werkelijkheid.

Eerder vandaag bleek bijvoorbeeld uit cijfers van het CBS dat de koopkracht van ouderen de afgelopen jaren gedaald is, terwijl een stijging voorspeld werd.

Lees meer over
Koopkracht