Toeslagenaffaire

Snel: ophef over zwartmaken dossiers begrijpelijk, maar het moest

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSnel: ophef over zwartmaken dossiers begrijpelijk, maar het moest
RTL

Staatssecretaris Menno Snel vindt de ophef over het weglakken van informatie in dossiers van gedupeerden in de toeslagenaffaire begrijpelijk. Toch ziet hij geen andere mogelijkheid vanwege de wettelijke geheimhoudingsplicht.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert op de verontwaardiging die is ontstaan nadat ouders die slachtoffer zijn van de ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst, hun dossier hadden opgevraagd. Afgesproken was dat zij die mochten inzien.

Toen enkele ouders gisteren hun dossiers ontvingen, bleken grote delen van die informatie in de dossiers onleesbaar zijn gemaakt. Ambtenaren hebben de tekst 'weggelakt'.

Ophef over weggelakte delen dossiers kinderopvangtoeslag
Lees ook

Ophef over weggelakte delen dossiers kinderopvangtoeslag

Toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire is de naam die de meedogenloze jacht van de Belastingdienst op fraudeurs met kinderopvangtoeslag. In die jacht raakten duizenden ouders niet alleen onterecht hun kinderopvangtoeslag kwijt, ook moesten ze eerder ontvangen toeslagen terugbetalen. Veel ouders kwamen in grote financiële problemen door de opstelling van de Belastingdienst. Door publicaties van RTL Nieuws en Trouw kwam de zaak aan het rollen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Sprakeloos

Willeke Ravenna, woordvoerder van een aantal ouders, tweette foto's waarop te zien is dat de dossiers amper leesbaar zijn. "Het is bizar wat hier gebeurt; zowel de inhoud van het dossier als de ophef die mijn tweet heeft veroorzaakt. Onze ouders knokken al sinds 2012 en om dan zo te worden afgescheept, daar zijn gewoon geen woorden voor."

SP-Kamerlid Renske Leijten was 'sprakeloos'. "Dit is een volledig weggelakt rapport. Stuur het de ouders dan gewoon niet", twittert ze.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is ook verontwaardigd. "Iedere burger heeft recht op zijn dossier en zeker wanneer de overheid je beschuldigt van fraude mag je weten waarom. Dat kregen ze jaren niet te zien."

Persoonsgegevens

Volgens Snel staan in de gelakte gedeeltes persoonsgegevens, vertrouwelijke informatie over derden en namen van medewerkers van Toeslagen.

"Met deze werkwijze is aangesloten bij de wettelijke uitgangspunten van de geheimhoudingsplicht. Het is immers niet aan de Belastingdienst om persoonsgegevens als namen, adressen en bsn-nummers van anderen te delen."

Fatma is één van de mensen die ten onrechte werden beschuldigd van gesjoemel met de kinderopvangtoeslag.
Lees meer over
Menno SnelRenske LeijtenPieter OmtzigtBelastingdienstToeslagenaffaire BelastingdienstToeslagenwetKinderopvangtoeslag