Ex-kankerpatiënten kunnen zich straks verzekeren als ieder ander
Mensen die genezen zijn van kanker krijgen het recht zich te verzekeren tegen dezelfde voorwaarden als mensen die niet ziek zijn geweest. Minister Hoekstra van Financiën gaat regelen dat verzekeraars ex-patiënten niet tot in lengte van jaren hun ziekte mogen nadragen.
Hoekstra heeft daar afspraken over gemaakt met verzekeraars en patiëntenorganisaties.
"Je wenst iedereen dat hij van die rotziekte geneest en verder kan gaan met zijn leven", zei Hoekstra eerder dit jaar in de Tweede Kamer. Hij beloofde in gesprek met verzekeraars te gaan om het nog voor het einde van het jaar te regelen.
Wie is genezen van kanker krijg het recht om na tien jaar te worden 'vergeten': vanaf dat moment mag een verzekeraar zo iemand niet meer anders behandelen dan iemand die niet ziek is geweest.
Voor jongeren tot 18 jaar gaat gelden dat ze al vijf jaar na genezing niet meer anders mogen worden behandeld dan iemand die niet ziek is geweest. Als je op jonge leeftijd herstelt van kanker, is de kans namelijk extra groot dat de ziekte niet terugkeert.
Geen overlijdensrisicoverzekering
Zes op de tien ex-kankerpatiënten lukt het niet om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, bleek eerder uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld geen hypotheek of lening krijgen of moeten een torenhoge premie betalen.
D66 riep minister Hoekstra van Financiën op hier iets aan te doen. Hoekstra zelf vond het ook 'niet oké' dat verzekeraars ex-kankerpatiënten weigeren of hoge premies vragen. De minister heeft haast. Daarom regelt hij het nu via een zogenaamde maatregel van bestuur. Dat gaat sneller dan een wetswijziging.
"Dat is fantastisch nieuws", zegt Mirjam van Belzen van de NFK. De federatie pleit er al langer voor dat ex-kankerpatiënten met een schone lei verder moeten kunnen als ze kankervrij zijn.
Opgetogen
D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg is opgetogen door het besluit van Hoekstra. "Je hebt kanker overleefd en dan wordt je er jaren later nog steeds mee geconfronteerd dat je je niet kunt verzekeren. Dat is een groot onrecht. Frankrijk en België hebben een wet die dat oplost. D66 en patiëntenverenigingen hebben gezegd: regel dat nou ook in Nederland. Als de minister dat nu doet is dat fantastisch nieuws."
Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars is zeer positief over de voorgenomen aanpak. "We bewandelen een nieuwe route om de verzekerbaarheid te verbeteren, wat helemaal aansluit bij onze maatschappelijke ambitie van onze sector om zoveel mogelijk mensen een verzekering te bieden", aldus Weurding.