'Vrede mee'

Staatssecretaris Menno Snel stapt op vanwege toeslagenaffaire

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPStaatssecretaris Menno Snel stapt op vanwege toeslagenaffaire
RTL

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft in de Tweede Kamer aan het begin van het debat over de toeslagenaffaire zijn vertrek aangekondigd. Het was al duidelijk dat het geduld van een groot deel van de partijen in de Kamer op was.

"Toen ik aan deze baan begon had ik het vaste voornemen om het op mijn eigen manier te doen, door te zijn wie ik ben. Niet een politicus die meelift op elke golf van publieke verontwaardiging of applaus. Ik ben trouw gebleven aan mezelf en die boodschap. Kortom, ik vond het een enorm eervolle taak om staatssecretaris te zijn. Vandaag komt daar een einde aan. En daar heb ik vrede mee", zei Snel.

Staatssecretaris Snel misleidde Kamer in toeslagenaffaire, hield documenten achter
Lees ook

Staatssecretaris Snel misleidde Kamer in toeslagenaffaire, hield documenten achter

Al aangekondigd

Gisteren hadden al enkele partijen aangekondigd dat het een lastig debat zou worden voor Snel. Nadat Snel verschillende keren beterschap had beloofd in de Kamer, kwam hij de afgelopen week opnieuw in opspraak. De nietsontziende fraudejacht bij de Belastingdienst was nog lang doorgegaan en dossiers van gedupeerden waren onleesbaar gemaakt.

De toeslagenaffaire is de naam van de uit de hand gelopen jacht van de Belastingdienst op mensen die fraude zouden plegen met kinderopvangtoeslag. Duizenden mensen werden onterecht aangemerkt als fraudeurs en kwamen daardoor in grote financiële problemen.

De zaak kwam aan het rollen door publicaties van RTL Nieuws en Trouw. Ook de Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) beten zich vast in de affaire.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Fons Lambie: 'Steun brokkelde laatste dagen snel af'

Politiek verslaggever Fons Lambie noemt het aftreden van Menno Snel onvermijdelijk. "Nieuwe onthullingen, zwartgelakte stukken: de politieke steun brokkelde de laatste dagen heel snel af. Ook bij regeringspartijen viel te horen dat zijn positie onhoudbaar werd."

"Bij z'n aftreden hield Snel een zakelijke, strakke toespraak. Weinig emotie, maar met duidelijke oproep: het toeslagensysteem heeft zijn langste tijd gehad. Vraag is nu of er nu nog meer mensen opstappen. Sommigen verantwoordelijke ambtenaren zijn al vertrokken of hebben inmiddels een andere baan, maar de frustratie bij de Belastingdienst over de top is groot. Zijn opvolger heeft een zware taak: het regelen van compensatie voor alle gedupeerden, want hoeveel mensen nu precies geraakt zijn in de toeslagenaffaire, is niet duidelijk."

Diepgravend onderzoek

"Daarnaast hoor je in de wandelgangen steeds meer steun voor een diepgravend onderzoek naar de toeslagenaffaire en de problemen bij de Belastingdienst. Misschien een mini-enquête of een parlementair ondervraging, maar partijen in de Tweede Kamer willen meer onderzoek. En volgens insiders zou het de Belastingdienst ook helpen: rust en openheid over de problemen de afgelopen jaren."

Lees meer over
Menno SnelBelastingdienstMinisterie van FinanciënToeslagenaffaire BelastingdienstToeslagenwetKinderopvangtoeslag