Verhuizing uitgesloten

Komst kazerne mariniers naar Vlissingen zo goed als zeker van de baan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKomst kazerne mariniers naar Vlissingen zo goed als zeker van de baan
RTL

De verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen gaat niet door. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Staatssecretaris Visser (Defensie) wilde het besluit al vrijdag naar buiten brengen, maar is afgelopen vrijdag teruggefloten door de ministerraad. Andere ministers willen dat er compensatie voor Zeeland komt. Discussie is nu nog hoe de compensatie precies wordt geregeld.

In 2012 is het besluit genomen om de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen te bouwen ter vervanging van de kazerne in Doorn. Toen was het plan dat deze medio 2017 in gebruik zou worden genomen, maar dat is meermaals uitgesteld.

Veel weerstand

Bij de 1800 mariniers is er veel weerstand tegen Vlissingen. Ze vrezen dat gezinnen uit elkaar worden getrokken en dat sociale contacten verloren gaan.

De commandant van het korps legde in een column een verband tussen de voorgenomen verhuizing en de leegloop bij het Korps Mariniers.

Mariniers blijven ontslag nemen, verhuizing naar Zeeland boosdoener
Lees ook

Mariniers blijven ontslag nemen, verhuizing naar Zeeland boosdoener

Afgelopen vrijdag heeft staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) een voorstel op tafel gelegd om de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen af te blazen. De nieuwe bestemming zou Nieuw-Milligen zijn, aldus de staatssecretaris. Reden: de leegloop bij de mariniers tast de slagkracht van Defensie aan, zo is het argument.

Overvallen door voorstel

De ministerraad reageerde afwachtend. Minister Knops van Binnenlandse Zaken morde, vanwege de economische ontwikkeling. Ook vice-premier De Jonge, zelf afkomstig uit Zeeland, wilde graag compensatie voor de provincie.  

Als voorzitter van de ministerraad heeft premier Rutte uiteindelijk de knoop doorgehakt: Visser wordt teruggefloten en krijgt huiswerk mee. Er wordt nog geen besluit genomen over de verhuizing. Als Defensie per se de verhuizing wil annuleren, moet het plan beter worden voorbereid en ook worden gekeken naar de compensatie voor Zeeland.

De marinierskazerne in Doorn© ANP
De marinierskazerne in Doorn

'Marine-top bij elkaar'

Dezelfde middag twitterde defensie-expert en freelance journalist Dieuwertje Kuijpers dat de marinetop bij elkaar is in afwachting van een besluit van de ministerraad. Het bericht werd diezelfde middag ontkend door Defensie, met de boodschap dat er geen besluit is genomen. Visser verliet de ministerraad vrijdag meteen, zonder journalisten te woord te staan.

Visser heeft in de ministerraad gezegd dat het schrappen van de verhuizing is afgestemd met de defensie-Kamerleden van regeringsfracties VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat is donderdagavond gebeurd. Opvallend, want juist bij VVD en CDA liggen de zaken zeer gevoelig. Met name voor VVD-Kamerlid André Bosman zou het annuleren van de kazerne een aderlating zijn. Bosman woont in Middelburg en was jarenlang een van de grootste voorstanders van de verhuizing naar Vlissingen.

'Opmerkelijk dat staatssecretaris wordt teruggefloten'

De mislukte poging van Visser om het voorstel door de ministerraad te krijgen, doet de wenkbrauwen fronsen in Den Haag. Onder het kabinet Rutte III wordt alles afgestemd in verschillende vooroverleggen, juist om discussie te voorkomen. Dat een dergelijk gevoelig besluit weer wordt uitgesteld, is opmerkelijk. 

Ook zijn er vragen over de rol van minister Bijleveld: wist zij van het plan van haar staatssecretaris? Ja, zeggen ingewijden, want de minister is op de hoogte van alles wat de staatssecretaris doet. Bijleveld en Visser hebben samen de coalitiefracties bijgepraat over het voorgenomen besluit. Maar, zo zegt een betrokkene, op het CDA-overleg voor de ministerraad is het plan niet besproken, want Bijleveld was op dat moment aan het overleggen met de defensie-woordvoerders. Daarom voelden andere CDA-bewindslieden zich een beetje overvallen.

Archieffoto© ANP
Archieffoto

Brandbrief van Zeeland

Inmiddels zijn de Zeeuwen in rep en roer. De Zeeuwse stad Vlissingen, het waterschap en de provincie hebben op hoge poten een brief naar Den Haag gestuurd. Ze willen opheldering over de geruchten en vragen in een brief aan staatssecretaris Visser (Defensie) of de gemaakte afspraken nog worden nagekomen.

De Zeeuwse bestuurders vragen Visser uiterlijk deze week aan hen 'te bevestigen dat de verplaatsing van de marinierskazerne naar Vlissingen niet ter discussie staat'. In de brief geven de schrijvers aan dat al veel werk is verzet voor de komst van de kazerne naar Zeeland. "Land is onteigend, mensen hebben hun huis moeten verlaten, een camping is verplaatst, er is gesaneerd en de infrastructuur is aangelegd." Ook stellen ze dat de kazerne van belang is voor de lokale werkgelegenheid.

Uitstel van executie

De vraag is nu wanneer Den Haag duidelijkheid geeft. Staatssecretaris Visser is bezig met haar huiswerk. De verwachting was dat Visser de laatste week van januari helderheid zou geven over de verhuizing, maar door alle politieke druk en de onrust in de regio moet Visser mogelijk sneller met duidelijkheid komen.

Voorstanders van Vlissingen wijzen erop dat er nog altijd geen besluit genomen is. Maar de kansen voor Zeeland zijn verkeken, zeggen ingewijden. Er is zoveel twijfel en discussie is over de verhuizing geweest: dit laatste uitstel van het besluit is slechts uitstel van executie is. De kansen van Vlissingen zijn de afgelopen jaren al fors afgenomen. Discussie is er nog over de compensatie, maar niet over het afblazen van het besluit. Zodra Visser haar plan heeft afgestemd met iedereen in de coalitie en helder heeft of de Zeeuwse regio op een andere manier gecompenseerd gaat worden, kan het besluit worden genomen om de verhuizing te annuleren.

Lees meer over
Barbara VisserAnk BijleveldDefensie