Niet snel genoeg

Kamer eist haast met toeslagenaffaire: 'Waarom duurt het zo lang?'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKamer eist haast met toeslagenaffaire: 'Waarom duurt het zo lang?'
RTL

De afhandeling van de toeslagenaffaire moet sneller, vindt de Tweede Kamer. "Waarom duurt het zo lang voordat ouders worden gecompenseerd", vragen Kamerleden zich hardop af.

Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën praat vandaag met de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire, haar eerste grote debat over dit onderwerp. Kamerleden zijn blij dat ze werkt aan een oplossing voor gedupeerde ouders, maar het gaat de meeste partijen niet snel genoeg.

"Gedupeerden zijn gewoon moe, die zijn kapot", zegt DENK-Kamerlid Azarkan. "Ik sprak een ouder die zei: ik heb een enkeltje hel gekregen en wil daar zo graag weg." De ChristenUnie is blij dat er nu stapje voor stapje gerechtigheid komt. "Maar het duurt te lang", vindt Kamerlid Eppo Bruins.

Kijk mee met debat in Tweede Kamer over de toeslagenaffaire
Lees ook

Kijk mee met debat in Tweede Kamer over de toeslagenaffaire

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Fraudeur

Mensen hebben alleen recht op compensatie als vaststaat dat ze onterecht als fraudeur zijn aangemerkt. Duizenden ouders kregen deze week al een afwijzing. "Draai het om", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. "Als de Belastingdienst geen bewijs heeft dat je fraudeur bent, moeten die ouders compensatie krijgen."

"We zijn een jaar verder, en nog steeds is er geen oplossing", zegt ook 50PLUS. Volgens CDA-Kamerlid Omtzigt moet de staatssecretaris dan ook haast maken om de zaak tegen de ouders recht te zetten en hen recht te doen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Toeslagenaffaire aangetoond door journalisten

De toeslagenaffaire gaat over ouders die onterecht werden beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst. De ouders kregen geen toeslagen meer en moesten duizenden euro's onterecht terugbetalen. De misstanden kwamen aan het licht door publicaties van RTL Nieuws en dagblad Trouw. Keer op keer toonden journalisten Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis aan dat de Belastingdienst tegen beter weten in de ouders benadeelde. Zij ontvingen daarvoor vorig jaar de prijs Journalist van het Jaar.

Lees hier alles over de toeslagenaffaire

Lees meer over
Alexandra van HuffelenRenske LeijtenPieter OmtzigtMinisterie van FinanciënBelastingdienstToeslagenaffaire Belastingdienst