1 september klaar

Tweede Kamer dwingt snel onafhankelijk onderzoek af naar corona-aanpak

Door RTL NIeuws ··Aangepast:
© ANPTweede Kamer dwingt snel onafhankelijk onderzoek af naar corona-aanpak
RTL

Hoe heeft het kabinet tot dusver de coronacrisis aangepakt? De Tweede Kamer wil dat er snel een onafhankelijk onderzoek naar komt. Het kabinet moet nu aangeven hoe dit onderzoek er uit komt te zien.

Oppositiepartijen PvdA en SP drongen eerder al aan op een onafhankelijk onderzoek. Vorige week werden de stemmen nog gestaakt. Maar vandaag hebben 141 Kamerleden onverwachts de motie toch gesteund.

Voor 1 september

Het kabinet moet zich nog voor 1 september onafhankelijk laten adviseren welke lessen getrokken kunnen worden uit de aanpak van de coronacrisis. Wie dat onderzoek gaat uitvoeren en hoe kritisch het onderzoek zal zijn, is nog onduidelijk. Minister De Jonge (Volksgezondheid) zal daar op korte termijn meer over zeggen.

Kabinet gaat ook zelf lessen trekken uit aanpak coronacrisis
Lees ook

Kabinet gaat ook zelf lessen trekken uit aanpak coronacrisis

Volgens politiek commentator Frits Wester hebben de regeringspartijen nu alsnog ingestemd met een onafhankelijk onderzoek, omdat ze niet het verwijt willen krijgen dit om politieke redenen te blokkeren. "Alsof ze bang zouden zijn voor de uitkomst. Want natuurlijk zullen er zaken en punten zijn die met de kennis van nu straks beter hadden gekund en gemoeten."

Dat is ook helemaal niet gek, zegt Wester, in een proces 'waarin wereldwijd met de dag geleerd wordt'. "We zitten tenslotte nog midden in de crisis van ongekende omvang."

De Jonge maakte gisteren al bekend dat het kabinet 'zelf lessen gaat trekken' uit de afgelopen maanden. Zo kan worden bekeken wat bij een tweede golf beter moet. 

Grootste effect

De minister gaf al aan dat het kabinet onder meer gaat kijken naar de beschikbaarheid van hulpmiddelen en de ic-capaciteit. Ook wordt er gekeken welke hygiëne- en lockdownmaatregelen de afgelopen maanden het grootste effect hebben gehad.

Daarover wordt gesproken met professionals, zoals artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en gedragsdeskundigen.

Vluggertje

Wat heeft zo'n snel onderzoek voor zin? Frits Wester heeft zijn twijfels. "Vooral omdat er nog heel wat onderzoeken en evaluaties zullen volgen, waaronder een parlementaire enquête."

Wester is ook benieuwd wie 'dit vluggertje' gaat uitvoeren. "Tenslotte is vrijwel iedere deskundige nu al op één of andere manier betrokken bij de aanpak. Een paar voorlopige conclusies kunnen we ook nu al trekken. Zo is in de verzorgingstehuizen met de kennis van nu veel misgegaan."

Al in maart was duidelijk dat het kabinet niet tijdig ingreep toen het coronavirus zich in Europa verspreidde.

Duizenden mensen

In Nederland zijn ruim 6.000 mensen overleden aan Covid-19, aldus cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het werkelijke aantal ligt veel hoger, omdat niet iedereen getest is. Van meer dan 48.000 mensen staat vast dat ze besmet zijn.

De afgelopen maanden had het kabinet verregaande maatregelen afgekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan. Evenementen werden afgezegd, scholen en horeca gingen dicht, bij verpleeghuizen mocht geen bezoek meer komen.