Bestrijding coronavirus

Rutte: toename besmettingen zorgwekkend, urgentie moet terug

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRutte: toename besmettingen zorgwekkend, urgentie moet terug
RTL

Het diepgevoelde gevoel van urgentie maakte volgens premier Rutte de afgelopen tijd het verschil bij het terugdringen van de uitbraak van het coronavirus. "Dat diepe gevoel van urgentie moet weer terug", zei premier Rutte zojuist tijdens de persconferentie over de toename van het aantal coronabesmettingen.

Wat niet helpt bij dat gevoel van urgentie, is het beeld dat het in de ziekenhuizen nu rustiger is dan in maart en april. Doordat momenteel vooral jongeren het virus oplopen, worden coronapatiënten minder ziek dan toen.

Maar, zo waarschuwt Rutte, als het aantal besmettingen in dit tempo blijft oplopen, is het 'onvermijdelijk' dat dit ook in de ziekenhuizen gaat doorwerken. "Dat kunnen en mogen we de zorg en de mensen die werken in de zorg niet aandoen."

Beter zicht

Rutte zei dat ook dat er meer duidelijk is geworden over de bestrijding van het virus. "We hebben beter zich op de ijsberg in het water. Dat biedt nog kans om bij te sturen. Die kans mogen we niet missen. De feiten zijn ronduit zorgwekkend."

Minister De Jonge zei op de persconferentie dat 'als je kijkt naar het groeiende aantal coronabesmettingen in Nederland de tweede golf is begonnen. "Als we kijken naar de situatie in ziekenhuizen is het nog niet zover", aldus de Jonge. "Het is aan ons samen te voorkomen dat het zover komt." Omdat er inmiddels veel meer informatie beschikbaar is over het virus, 'kunnen we de tweede golf breken'.

Kinderen niet testen

Kinderen tot en met 12 jaar met milde klachten hoeven niet meer getest te worden op het coronavirus. Dat heeft het kabinet besloten na advies van het OMT. De Jonge zei dat kinderen met een snotneus, kriebelhoest of keelpijn gewoon naar school kunnen. "Het verspreidingsrisico is heel gering."

Het scheelt ook drukte als ze niet meer getest worden. Ouders die hun kinderen toch willen laten testen mogen dat gewoon doen, zei De Jonge.

"Als ze verkouden zijn, kunnen ze dus gewoon naar school."

Strengere maatregelen

De Jonge kondigde strengere coronamaatregelen aan. Die gaan gelden voor zes regio's waar het virus de laatste tijd is opgelaaid en gaan zondag om 18.00 uur in. De zes regio's waar momenteel de meeste besmettingen worden vastgesteld, zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden.

Horecagelegenheden mogen in die zes regio's vanaf zondagavond vanaf 00.00 uur geen nieuwe gasten meer binnenlaten. Om 01.00 uur moeten ze volledig dicht zijn.

Groepen mogen maximaal nog uit vijftig personen bestaan. Op die maximale groepsgrootte worden enkele uitzonderingen gemaakt. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld begrafenissen. Sommige regio's komen zelf ook nog met kleine, aanvullende maatregelen.

Voorlichtingscampagne

Ook worden er speciale voorlichtingscampagnes gelanceerd gericht op studenten en migrantenjongeren, de groepen waarin een grote toename van besmettingen is te zien. Er zullen daarin wel verschillen zijn tussen de veiligheidsregio's, zo zal de campagne in Rotterdam meer gericht zijn op migrantenjongeren dan de voorlichting in Kennemerland.

Er komt een kaart van Nederland waarop aangegeven is welke status elke veiligheidsregio heeft. Daarop wordt onderscheid gemaakt tussen 'waakzaam', 'zorgelijk' en 'ernstig', om aan te geven in welke fase het virus per regio zit.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Signaalwaarde overschreden

De afgelopen dagen loopt het aantal besmettingen snel op. Vandaag werden 1977 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Gisteren werden er 1756 positief geteste personen gemeld.

Het aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners kruipt daarmee verder in het rood. Voor dat getal geldt een signaalwaarde van 7, maar dat getal werd deze week bijna elke dag overschreden. Vandaag ligt dat getal op 11,4.

Diederik Gommers ziet liever strengere maatregelen
Lees ook

Diederik Gommers ziet liever strengere maatregelen

Intensive care

Er liggen op dit moment 58 mensen met het coronavirus op de intensive care. Dat zijn er 9 meer dan gisteren. Nog eens 230 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen, maar liggen niet op de ic. Dat zijn er 18 meer dan gisteren.

In totaal liggen er dus 288 mensen in het ziekenhuis vanwege de gevolgen van een coronabesmetting.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeCoronavirusCoronacrisis in NederlandCovid-19CoronamaatregelenLink in bio