Actie van BN'ers

De Jonge noemt #ikdoenietmeermee onverantwoord: 'Dat kan niet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
De Jonge noemt #ikdoenietmeermee onverantwoord: 'Dat kan niet'
RTL

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft geen goed woord over voor de oproep van enkele BN'ers aan hun volgers om zich tegen de coronarichtlijnen van het kabinet te keren. "Onverantwoord", zei De Jonge vanochtend over de actie met de hashtag #Ikdoenietmeermee.

Onder anderen Famke Louise, Tim Douwsma en Brace riepen volgers gisteren op om zich tegen de coronarichtlijnen van het kabinet te keren.

De Jonge: "Het is goed om kritisch te zijn. Vragen stellen moet. Dat is ook goed. Maar zo maar niet meer meedoen, zo werkt de samenleving niet. Dat kan niet."

"We hebben ook onze jongeren nodig, we hebben iedereen nodig om dat virus onder controle te houden. Zomaar zeggen: ik doe niet meer mee, is echt onverantwoord", zei De Jonge.

Famke Louise ingehuurd door ministerie

Vooral de deelname aan de actie door rapper Famke Louise zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen bij De Jonge. Zij werd in het voorjaar ingehuurd door het ministerie van Volksgezondheid om jongeren op te roepen zich te houden aan de coronamaatregelen. "Dat maakt deze move extra merkwaardig", aldus De Jonge.

De minister zal de BN'ers uitnodigen om met hen in debat te gaan. "Ik zal hen uitnodigen om ook over het voetlicht te brengen waarom we deze maatregelen nemen."

Verzet andere BN'ers

De oproep leidde gisteren ook al tot verontwaardiging bij andere BN'ers. "In mijn oudejaars pleit ik voor saamhorigheid, empathie en betrokkenheid. Dus ja, ik sta recht tegenover elke ‘artiest’ die #ikdoenietmeermee propageert', stelt cabaretier Dolf Jansen. 'Hear hear', beaamt zanger Tim Knol. Ook Claudia de Breij vraagt zich af of de Famke Louises van deze wereld afzien van medische hulp als zij daadwerkelijk corona krijgen. 'Ik vind de vragen ook niet allemaal onterecht. Maar de conclusie #ikdoenietmeermee vind ik zo egoïstisch en lui', verzucht ze.

Ook politici zoals VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, D66'er Rob Jetten en PvdA-leider Lodewijk Asscher verzetten zich tegen de actie.

#ikdoenietmeermee oogst gemengde reacties: 'BN'ers zaaien twijfel'
Lees ook

#ikdoenietmeermee oogst gemengde reacties: 'BN'ers zaaien twijfel'

Lees meer over
Hugo de JongeCoronabesmettingenCoronavaccinCoronacrisis in Nederland