Kamer wil Utrecht dwingen snel 25.000 huizen te bouwen
De Tweede Kamer wil dat Utrecht 25.000 huizen bouwt in de polders Rijnenburg en Reijerscop aan de zuidwestkant van de stad. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken moet dat afdwingen door de stad een zogenoemde aanwijzing te geven.
De woningen zijn bestemd voor woningzoekenden uit Utrecht, maar ook uit andere delen van het land.
De regeringspartijen CDA en VVD dienen maandag, bij de behandeling van de woonbegroting, een motie in waarmee ze woningbouw in de polders willen afdwingen. Zij vinden dat sprake is van een woningbouwlocatie van nationaal belang. De motie kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.
Herindeling
De polders Rijnenburg en Reijerscop zijn bij een herindeling in 2001 toegewezen aan Utrecht om er woningen te bouwen. Maar na bijna twintig jaar discussiëren wil Utrecht er nu een energielandschap aanleggen met acht kolossale windturbines en 230 hectare aan zonnepanelen. Daardoor wordt grootschalige woningbouw op korte termijn onmogelijk.
Onbespreekbaar
CDA-Kamerlid Julius Terpstra vindt dat onbespreekbaar. ''Er is een tekort van 350.000 woningen in Nederland. Daarom moeten de komende tien jaar een miljoen huizen worden gebouwd. Dat kan alleen als we ook grote bouwlocaties hebben aan randen van steden. In Rijnenburg en Reyerscop kan snel worden gebouwd. Dus moeten we dat ook doen."
Het CDA verzette zich al eerder tegen de plannen van Utrecht voor het energielandschap, maar kreeg toen te weinig steun. Omdat de VVD nu ook voorstander is van een aanwijzing, is er nu wel sprake van een Kamermeerderheid. VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis is duidelijk: ''Er is een enorme woningnood. Daarom moeten we snel gaan bouwen in die twee polders. Als Utrecht niet meewerkt, moet de minister de stad een aanwijzing geven''.
Bijzonder
Als de minister daar ook daadwerkelijk toe overgaat is dat bijzonder. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer kan zich niet herinneren dat een minister ooit zo'n maatregel nam om woningbouw af te dwingen. "Het is een paardenmiddel", zegt hij. "Ik kan me alleen herinneren dat in de jaren zeventig op die manier Moerdijk werd gedwongen een industrieterrein aan te leggen."
CDA en VVD, die de motie gezamenlijk indienen, maken zich grote zorgen over het tempo van de woningbouw in Nederland. Utrecht en veel andere steden kiezen vooral voor woningbouw op locaties binnen de stad, zoals oude bedrijventerreinen. Die locaties zijn kostbaar en woningbouw is er ingewikkeld.
Zorgen over aantallen
Dat is ook de overtuiging van Boelhouwer: "Ik maak me grote zorgen of we de aantallen woningen wel halen die we nodig hebben, als er voornamelijk op binnenstedelijke locaties wordt gebouwd. Woningbouw is daar duur en het gaat traag. Je moet bedrijven verplaatsen en krijgt te maken met problemen als vervuilde grond. Dat houdt de boel op. De woningnood kun je alleen aanpakken als je ook grote bouwlocaties aan de randen van de steden ontwikkelt."
Voordeel is volgens Boelhouwer dat er dan voor woningzoekenden ook meer te kiezen valt. "Buiten de steden kun je gemakkelijker betaalbare woningen neerzetten, iets wat bijna alle politieke partijen in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Je kunt er ook eengezinswoningen bouwen, die geliefd zijn bij gezinnen. Op de binnenstedelijke locaties komen vooral veel dure appartementen", zegt de hoogleraar.
De stad Utrecht wil op dit moment nog niet reageren op het initiatief van CDA en VVD, laat een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure weten.