Rutte over aftreden: 'Fouten op alle niveaus, ouders groot onrecht aangedaan'
"Burgers moeten worden beschermd tegen een almachtige overheid. Dat is hier op verschrikkelijke wijze misgegaan." Met die woorden reageerde demissionair minister-president Mark Rutte vanmiddag op het aftreden van zijn kabinet. "Op alle niveaus zijn fouten gemaakt die ertoe hebben geleid dat duizenden ouders groot onrecht is aangedaan."
Volgens Rutte geldt voor de overheid een 'hoge norm'. "Het is duidelijk dat de overheid in de toeslagenaffaire niet aan die norm heeft voldaan."
"De politieke verantwoordelijkheid ligt bij het zittende kabinet en nergens anders. We hebben uitvoerig gesproken over een inhoudelijke, gedegen reactie op het onderzoeksrapport. Een reactie die erop gericht is dat zoiets nooit meer kan gebeuren. Die reactie hebben we vandaag afgerond en zullen we vandaag aanbieden aan het kabinet. Daar hebben de ouders recht op."
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
"Als het hele systeem heeft gefaald, kan alleen gezamenlijk verantwoordelijkheid worden gedragen", aldus Rutte. Hij zegt dat de strijd tegen het coronavirus 'onverminderd verdergaat', ook nu het kabinet demissionair is. "En tegen de getroffen ouders wil ik dit zeggen: we zullen blijven werken aan snelle compensatie en aan verbeteringen die nodig zijn voor de toekomst. Met dit besluit wil het kabinet recht doen aan al die ouders die ongekend onrecht is aangedaan."
Het besluit om af te treden viel tijdens de wekelijkse ministerraad. Daar werd gesproken over de politieke gevolgen van de toeslagenaffaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden. Voor veel van de gedupeerden gaat aftreden nog niet ver genoeg, vertelde Kristie eerder aan RTL Nieuws. Zij werd jarenlang onterecht als fraudeur bestempeld door de Belastingdienst.
De positie van het kabinet werd onhoudbaar door de verregaande conclusies van het rapport van de commissie-Van Dam. Al snel na de publicatie ervan in december nam de druk op het kabinet toe om de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid te nemen. Vrijwel de voltallige oppositie wilde ook dat het kabinet zou aftreden.
Door het aftreden wordt het kabinet demissionair. Dat heeft in de praktijk weinig gevolgen voor het beleid, omdat het kabinet vanaf 17 maart toch al demissionair zou zijn vanwege de verkiezingen.