Steunpakket 3.3

Miljarden extra steun om bedrijven door crisis te helpen

Door Roel Schreinemachers en Stephan Koole··Aangepast:
Miljarden extra steun om bedrijven door crisis te helpen
RTL

Het kabinet trekt nog een keer de portemonnee om bedrijven door de coronacrisis te helpen. De extra hulp gaat zeker 4,5 miljard euro kosten, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Dat bedrag komt bovenop de miljardensteun die al was toegezegd.

Naarmate de coronacrisis langer duurt, raken steeds meer ondernemers door hun reserves heen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW riep het kabinet op om bedrijven de helpende hand toe te steken, om te voorkomen dat ze nog verder interen op hun vermogen.

Om aan die wens tegemoet te komen gaat onder andere de tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) flink omhoog. Bij honderd procent omzetverlies krijgen ondernemers voortaan tenminste 80 procent van de vaste lasten vergoed. Momenteel is dat nog 70 procent.

Ondernemers bezorgd over avondklok: 'Niet nog meer schade'
Lees ook

Ondernemers bezorgd over avondklok: 'Niet nog meer schade'

Laatste hand

Ook de vergoedingspercentages voor kleiner omzetverlies gaan zeker met tien procent omhoog. En verder kunnen meer bedrijven gebruik maken van de regeling. Nu vallen onder andere middelgrote bedrijven die meer dan 250 werknemers hebben buiten de boot, ook al kunnen zij de steun soms goed gebruiken.

Vanochtend wordt nog de laatste hand gelegd aan het pakket, dat vanmiddag wordt gepresenteerd. Minister Hoekstra van Financiën trekt daar opnieuw miljarden euro's voor uit. Samen met zijn collega's Koolmees (Sociale Zaken) en Van 't Wout (Economische Zaken) zal hij de maatregelen toelichten.

Het kabinet houdt de economie draaiende met enorme steunpakketten. Geld dat uiteindelijk op het bordje van de belastingbetaler terechtkomt.

Voorraadvergoeding

Verder komt er extra steun voor winkels die nu al meer dan een maand verplicht dicht zijn. In december kregen ze al een eenmalige vergoeding voor niet verkochte voorraad. Die is lang niet altijd toereikend. Het maximale vergoede bedrag wordt verhoogd en de regeling wordt verlengd.

Het kabinet wil ook graag iets doen voor starters die nu buiten de boot vallen. Makkelijk is dat niet, omdat ze geen eerder gehaalde omzet hebben waar steun op kan worden gebaseerd. Volgens ingewijden is nu toch een oplossing gevonden om ook iets voor deze groep te doen.

Derde Steunpakket

In oktober is het derde steunpakket ingegaan. Het heeft een looptijd van negen maanden, het zou 'soberder en gerichter' worden en de steun zou in stapjes worden afgebouwd. De kosten voor de eerste drie maanden worden dan geraamd op 3,5 miljard euro.

Steunpakket 3.1

Als eind oktober de horeca dichtgaat, komt het kabinet al met een eerste aanvulling. Restaurants krijgen bijvoorbeeld een ijskastvergoeding van 2500 euro voor etenswaren die ze niet meer kunnen gebruiken. Kosten van de aanvullingen: 0,5 miljard euro.

Steunpakket 3.2

Corona slaat sneller en harder toe dan gedacht, in december moeten de meeste winkels dicht en komen er nieuwe aanvullingen: een voorraadvergoeding bijvoorbeeld voor winkels die met onverkoopbare spullen blijven zitten. En er gaat een streep door versoberingen die waren voorzien voor begin 2021. Kosten: 3,7 miljard euro.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Wopke HoekstraBas van 't WoutWouter KoolmeesMinisterie van FinanciënMinisterie van Economische Zaken en KlimaatMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidVNO-NCWCoronacrisis in NederlandOverheidssteun