Compromis over avondklok: ingangstijd wordt 21.00 uur
In de Tweede Kamer is een compromis bereikt over de invoering van een avondklok. Het ingangstijdstip van de maatregel wordt een half uur verlaat: van 20.30 naar 21.00 uur. Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van het RTL Nieuws. Daarmee is een meerderheid voor de invoering van de omstreden maatregel.
De verwachting is dat het demissionaire kabinet dit voorstel gaat overnemen en de avondklok dus om 21.00 uur ingaat. De eindtijd is 04.30 uur. Morgen gaat de avondklok in.
De hele dag werd er in de Tweede Kamer gesproken over de ingrijpende maatregel. Het demissionaire kabinet vindt de invoering van de avondklok zo ingrijpend dat het eerst de goedkeuring van de Tweede Kamer wilde hebben.
Het moet
Premier Rutte benadrukte in het debat dat de avondklok echt tussen 20.00 en 21.00 moet aanvangen. "Anders heeft de maatregel onvoldoende effect. Daar moeten we gewoon eerlijk over zijn." Volgens de demissionaire premier is de avondklok 'simpelweg noodzakelijk', omdat er nog steeds veel nieuwe besmettingen plaatsvinden bij bezoekjes thuis en de nieuwe mutaties van het virus nog besmettelijker lijken.
Rutte: "Niemand zit op de avondklok te wachten. Ik ook niet, maar het moet."
Heel gevoelig in Tweede Kamer
De maatregel ligt zeer gevoelig in de Tweede Kamer. CDA en VVD zijn voor de invoering van de maatregel. Maar coalitiepartij D66 was lange tijd fel tegen omdat een avondklok 'een hele grote inperking is van de vrijheid', aldus Rob Jetten. D66 komt daar nu op terug en dient een voorstel in om 21 uur als ingangsdatum te hanteren.
VVD, CU, CDA,50PLUS en SP steunen het voorstel in ieder geval. Daarmee is er dus een meerderheid.
PVV blijft fel tegen
De PVV is en blijft fel tegen. Volgens PVV-leider Wilders ontstaat er een 'totaal gestoorde wereld'. "Het is broddelwerk", stelde Geert Wilders. "Doe het niet. De maatregel heeft geen effect. Het is totaal onverantwoord."
Verklaring D66 over de draai:
"Na veel wikken en wegen heeft D66 besloten het kabinetsvoornemen voor de instelling van een avondklok te steunen, maar dan wel met een later tijdstip van aanvang. Een latere avondklok maakt een verschil voor kinderen en jongeren om nog net wél naar de sporttraining te kunnen. Voor volwassenen om na het werken nog net wél boodschappen te kunnen doen. En voor ouders om na een volle dag thuiswerken en thuisonderwijs nog net wél dat ommetje te kunnen maken."
Afname besmettingen
Rutte benadrukte dat veel besmettingen thuis ontstaan en dat de avondklok dat aantal moet terugbrengen. "Het effect is echt aanzienlijk, hoewel je het nooit precies kunt becijferen", aldus de premier. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) zorgt een avondklok voor een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent.
Er komen wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor mensen met bepaalde banen. Deze mensen moeten wel een speciale verklaring bij zich hebben. Ook mensen met een hond, mogen nog de straat op. Hier vind je de volledige lijst.
Handhaving
Minister Grapperhaus lichtte toe dat de politie de regel gaat handhaven. "We kunnen niet op elke meter een politieagent inzetten. We gaan er vanuit dat mensen de regel gaan naleven." Grapperhaus waarschuwde: "Ga niet formulieren vervalsen, want dan zit je in een andere categorie. Die van het strafrecht."
Als grap kan Grapperhaus waarderen dat mensen Thuisbezorgd-jassen willen aanschaffen.
Ook de Marechaussee zal ondersteuning leveren. De demissionair minister benadrukte dat het overgrote deel van de mensen de regels naleeft.
1 persoon toestaan
Naast het invoeren van de avondklok heeft het kabinet ook nagedacht over een inperking van het huisbezoek van twee personen per dag tot nul. "Maar niemand ontvangen heeft een veel grotere impact dan de avondklok", zei Rutte. Daarom wil het kabinet maximaal één persoon toestaan.