Slachtoffers onvoldoende gehoord

Vervolgen van verkrachter wordt eenvoudiger door nieuwe wet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Vervolgen van verkrachter wordt eenvoudiger door nieuwe wet
RTL

Het wordt makkelijker om iemand te vervolgen voor verkrachting. Nu staat nog in de wet dat er sprake moet zijn van dwang, geweld of bedreiging om van verkrachting te spreken. In een nieuwe wet van minister van Justitie Ferd Grapperhaus is een dader ook strafbaar als die had moeten weten dat de ander geen seks wilde.

Grapperhaus vindt dat de bescherming van slachtoffers van seksueel misbruik op dit moment nog wettelijk tekortschiet. De rechter moet iemand wat hem betreft straks al kunnen veroordelen als de dader wist, of had moeten weten, dat zijn slachtoffer geen seks wilde, ook als er geen verzet is geweest bij het slachtoffer.

Wet aangepast: onvrijwillige seks wordt altijd verkrachting
Lees ook

Wet aangepast: onvrijwillige seks wordt altijd verkrachting

Twee vormen van verkrachting

Minister Grapperhaus heeft daarom de Wet Seksuele Misdrijven aangepast. Zo moeten slachtoffers van seksueel misbruik beter worden beschermd. In die nieuwe wet introduceert hij twee vormen van verkrachting, opzetverkrachting en schuldverkrachting.

Opzetverkrachting is als de dader weet dat de ander niet wil, en toch doorgaat. Daar staat maximaal 9 jaar celstraf op. Dat kan ook bij 'bevriezing' van het slachtoffer zijn. En het nieuwe begrip schuldverkrachting, dat afkomstig is uit het Zweedse rechtssysteem, en waarbij een dader ook schuldig is als die had moeten weten dat de ander niet wil.

#Metoo

Amnesty en verschillende vrouwenorganisaties steunen de aanpassing van de wet, zegt Grapperhaus. "Ik heb dat gehoord in alle gesprekken en ik heb me aangetrokken dat ons strafrecht tekort schoot. De metoo-beweging heeft mij wel heel duidelijk doen beseffen dat we hier iets aan moeten doen. Seks moet vrijwillig zijn en slachtoffers moeten weten dat er recht wordt gesproken en dat ze beschermd zijn."

Amnesty-woordvoerder Martine Goeman zegt dat haar organisatie nog wel vraagtekens heeft wat deze wet in de praktijk gaat betekenen. "Zo'n schuldverkrachting verjaart dat of niet? Waarom staat daar vier jaar op en op de andere negen jaar. Dat zijn vragen die we zeker nog wel aan de minister gaan stellen."

Het wetsvoorstel wordt morgen openbaar voor advies.

Drie soorten reacties: fight, flight of freeze

Bij vrouwen die verkracht worden zijn er grofweg drie soorten reacties: fight, flight en freeze. Dus terugvechten, vluchten of bevriezen, en daardoor helemaal niets meer kunnen. Dat laatste gebeurt bij meer dan de helft van de vrouwen. En tot nu toe werden zij onvoldoende gehoord in de rechtszaal, vinden diverse vrouwenorganisaties en ook Amnesty International. Want nu is het zo in de rechtszaal dat als er geen overduidelijke dwang, geweld of bedreiging plaats vond, het geen verkrachting is.

Lees meer over
Ferdinand GrapperhausMinisterie van Justitie en VeiligheidVerkrachtingAanrandingStrafrecht