Definitieve uitslag verkiezingen: VVD 34 zetels, D66 24 en vier nieuwe partijen
De VVD krijgt inderdaad 34 zetels in de nieuwe Tweede Kamer. D66 wordt de tweede partij met 24 zetels. De Kiesraad heeft zojuist de officiële uitslag van de verkiezingen van vorige week vastgesteld. Die komt overeen met de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP.
De VVD krijgt één zetel meer dan bij de verkiezingen van 2017. D66 heeft 5 Kamerleden meer dan in de afgelopen vier jaar.
Nieuwkomers
De PVV zakt van 20 naar 17 zetels en het CDA gaat van 19 naar 15 zetels. Ook de SP (van 14 naar 9) en GroenLinks (van 14 naar 8) verliezen terrein. De PvdA blijft op 9 zetels staan.
Forum voor Democratie stijgt van 2 naar 8 zetels. De Partij voor de Dieren krijgt er een zetel bij en gaat van 5 naar 6 Kamerleden. De ChristenUnie (5), SGP (3) en DENK (3) blijven even groot. 50PLUS houdt van haar 4 zetels er eentje over.
Volt en JA21 komen in de Kamer met 3 zetels. BIJ1 en de BoerBurgerBeweging krijgen elk 1 zetel.
Voorkeurstemmen
Drie mensen komen dankzij voorkeurstemmen in de Tweede Kamer. Ze stonden eigenlijk te laag op de kandidatenlijst en leken dus naast een zetel te grijpen, maar ze blijken zelf genoeg stemmen te hebben gekregen voor een Kamerzetel.
Twee van de drie stonden kandidaat voor GroenLinks. Lisa Westerveld en Kauthar Bouchallikht mogen naar de Kamer. Dat gaat ten koste van Suzanne Kröger en Paul Smeulders. Bij Volt komt niet Ernst Boutkan in de fractie, maar Marieke Koekkoek.
Briefstemmen
Iets meer dan een miljoen Nederlanders hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om per brief te stemmen voor de Tweede Kamer. In totaal kwamen er 1.069.048 briefstemmen binnen van kiezers binnen Nederland. Dat is 10,22 procent van alle uitgebrachte stemmen. Van alle briefstemmen uit Nederland waren er 3080 ongeldig (0,29 procent) en 1181 blanco (0,11 procent).
Ongeveer 2,4 miljoen mensen van 70 jaar en ouder mochten per post stemmen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ze konden er ook voor kiezen om naar het stembureau te gaan. Toen de briefstemmen vorige week werden geopend, bleek dat relatief veel mensen de stempas en het stembiljet in dezelfde envelop hadden gestopt. Dat mag niet, omdat dan te herleiden is wie waarop heeft gestemd. Het stemgeheim komt in gevaar. De briefstemmen werden daarom terzijde gelegd.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot dat de stemmen alsnog konden worden meegerekend. De stempas werd bekeken om te zien of iemand alle papieren juist had gestuurd, het stembiljet zelf werd later pas geopend bij het tellen van de stemmen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.