Verkenningsdebacle

Politieke jongeren doen oproep: kabinet met Rutte géén optie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPolitieke jongeren doen oproep: kabinet met Rutte géén optie
RTL

Een nieuw kabinet met Mark Rutte aan het roer is geen optie. Dat vinden de jongerenorganisaties van zes politieke partijen. In een gezamenlijke brief roepen zij hun moederpartijen op die boodschap uit te spreken tegenover Kamervoorzitter Khadija Arib.

Arib ontvangt opnieuw alle 17 fractievoorzitters om te bespreken hoe het verder moet met de formatie.

Zes jongerenorganisaties spreken in hun brief van 'een beschamende week waarin de democratie een onmetelijke dreun heeft gekregen'. De brief is een initiatief van de Jonge Democraten (D66), PerspectieF (ChristenUnie), DWARS (GroenLinks), de Jonge Socialisten (PvdA), Oppositie (DENK) en PINK! (Partij voor de Dieren).

Rutte blijft, maar is er nog vertrouwen? Formatie stap voor stap verder
Lees ook

Rutte blijft, maar is er nog vertrouwen? Formatie stap voor stap verder

De CDA-jongeren hebben hun naam niet onder de brief gezet, hoewel zij vrijdag wel een vergelijkbare oproep deden aan het CDA om niet met Rutte te onderhandelen over een nieuwe regering.

Het CDJA laat weten nog achter de oproep van vrijdag te staan, maar vindt de brief te veel een oproep aan de VVD, over wat die partij moet doen. "Dat is niet aan ons", zegt een woordvoerder.

Motie van wantrouwen

Een uitgelekte notitie, waaruit bleek dat Rutte met de verkenners had gesproken over het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, leidde vorige week tot een fel debat. De conclusie daarvan was een motie van wantrouwen tegen Rutte, die net geen meerderheid haalde.

Daarnaast was er ook een breed gesteunde motie van afkeuring, waar ook CDA, D66 en ChristenUnie zich achter schaarden.

Hoe Rutte steeds meer in het nauw is gedreven, zie je in deze video.

Terugblik: zo bracht Omtzigtgate Rutte aan het wankelen.

De zes jongerenorganisaties halen uit naar de VVD. In plaats van een analyse van de eigen rol kozen 'prominenten' uit Ruttes VVD de afgelopen dagen 'voor hun eigen machtspositie boven het oordeel van de Tweede Kamer', concluderen ze.

Daarom vragen ze hun moederpartijen 'bij de gesprekken met Kamervoorzitter Arib aan te geven dat zij geen onderdeel zullen uitmaken van een nieuw kabinet waarin Rutte bewindspersoon is'.

"De VVD kan haar rol in de aanstaande formatie nog altijd waardig spelen, maar met haar huidige houding komt ook dat op losse schroeven te staan. Wanneer de VVD het parlement niet serieus neemt, bezegelt zij het lot van de Nederlandse politiek." De jongeren stellen dat de formatie dan verder moet zonder de VVD, of er moeten nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Stemmen Rutte

Dat Rutte vorige maand bij de verkiezingen zo'n twee miljoen stemmen kreeg, is voor de jongeren geen steekhoudend argument. "Het verkenningsdebacle speelde zich af ná de verkiezingsdatum, waarmee de electorale steun voor Mark Rutte niet als argumentatief schild kan dienen."

Rutte zei vrijdag dat hij wil blijven, omdat hij 1,9 miljoen stemmen heeft gekregen:

Vandaag begint de zoektocht naar een informateur, die het formatieproces vlot moet trekken. De Tweede Kamer had besloten om de verkenners aan de kant te zetten, omdat ze in de ogen van het parlement te dicht op de politiek zitten.

Lees meer over
Mark RutteGert-Jan SegersSigrid KaagVVDD66ChristenUnieJongerenPolitiekKabinetsformatie