Doorgeslagen fraudejacht

SP begint meldpunt voor mensen op zwarte lijsten Belastingdienst

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© RTL NieuwsSP begint meldpunt voor mensen op zwarte lijsten Belastingdienst
RTL

De SP start een meldpunt voor mensen die op een zwarte lijst stonden van de Belastingdienst. De fiscus gebruikte dergelijke lijsten voor extra toezicht. Honderdduizenden mensen stonden erop, maar waarom blijft in veel gevallen onduidelijk.

Het gebruik van de zwarte lijsten is intussen stopgezet. De ruim 200.000 mensen die erop stonden, krijgen daarover een brief. Volgens de Belastingdienst is in veel gevallen niet meer terug te vinden hoe mensen op de zwarte lijst zijn beland.

"Ik denk dat dit wel degelijk te achterhalen is", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. Ze roept iedereen die een brief heeft gekregen over notering op de zwarte lijst op zich te melden. "Laat ons weten waarom je denkt dat je erop staat."

Belastingaanslag kan prullenbak in bij registratie op illegale zwarte lijst fiscus
Lees ook

Belastingaanslag kan prullenbak in bij registratie op illegale zwarte lijst fiscus

Mensen die op de zwarte lijst belandden, wisten dat niet en konden zich ook niet verweren. Vorig jaar kwam het bestaan van dergelijke lijsten aan het licht door publicaties van RTL Nieuws en Trouw. Het gebruik van de Fraude Signaleringsvoorziening (FSV) en andere zwarte lijsten werd daarna stopgezet.

Strenge controle

Met het meldpunt wil de SP ook meer inzicht krijgen in de gevolgen die een notering op de zwarte lijst had. Het kon reden zijn voor extra strenge controle van je belastingaangifte. En stond je op de zwarte lijst, dan kwam je soms ook niet in aanmerking voor een betalingsregeling.

Leijten wil verder weten of de fiscus de gegevens ook met andere overheidsdiensten heeft gedeeld. "Of mensen doordat ze op de zwarte lijst stonden geen uitkering hebben gehad, of last hebben gehad met het UWV of met de gemeente."

Het meldpunt is te vinden op de website van de SP.

Lees meer over
Renske LeijtenBelastingdienstMinisterie van Financiën