Zorgpremie met 13 euro omhoog

Boosheid omdat kabinet burger laat opdraaien voor hogere zorgsalarissen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Boosheid omdat kabinet burger laat opdraaien voor hogere zorgsalarissen
RTL

Dat de salarissen van het zorgpersoneel omhooggaan, zorgt voor blije gezichten in de Tweede Kamer. Maar dat het kabinet dat wil betalen door een hogere zorgpremie, is tegen het zere been van linkse partijen. "Het kabinet kiest voor multinationals en niet voor de burger."

Ruim anderhalf jaar werd erover gesteggeld: het salaris van het zorgpersoneel. Vanochtend liet het demissionaire kabinet weten toch geld vrij te maken om de salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Met dat geld krijgt ongeveer 60 procent van de zorgverleners een extra salarisverhoging van 1,5 procent. Zorgmedewerkers krijgen al 2,5 procent volgend jaar. 

Woede

Dat de salarissen omhooggaan, is goed nieuws, vindt de gehele Kamer. Maar de financiering zorgt voor boze reacties bij de linkse partijen. De zorgpremie gaat namelijk omhoog met 13 euro per jaar. Iedere Nederlander gaat dat dus voelen in zijn portemonnee. 

"In plaats van grote bedrijven voor deze salarisverhoging te laten betalen, gaat iedere Nederlander ervoor betalen", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Het kabinet voert de motie niet uit", vindt PvdA-leider Lilianne Ploumen. Volgens haar kiest het kabinet voor 'multinationals en niet voor de burger.' Lilian Marijnissen zegt in onderstaande video dat ze het onbegrijpelijk vindt. "Wat een dedain!"

Verdediging Rutte

De verdediging van demissionair premier Rutte dat het 'aan de systematiek ligt', kon ook op weinig begrip rekenen. Een deel van de verhoging (ongeveer 40 procent) moet vanuit de zorgverzekeringswet worden gefinancierd, en kan dus niet van buiten, zei Rutte.

"Dat is gewoon de wet. Je kan daar niet zomaar van afwijken, daar zijn allerlei redenen voor.  Hoe het overige deel wordt betaald, daar 'moeten we uit zien te komen', stelt Rutte. Verhoging van de winstbelasting (officieel de vennootschapsbelasting) sluit hij daarbij niet uit.

'We laten ons piepelen'

SP-leider Marijnissen nam hiermee geen genoegen.  Linkse partijen willen de loonsverhoging betalen door de winstbelasting voor bedrijven op te schroeven. "Ik weet niet waar deze demissionaire minister-president de arrogantie vandaan haalt om dit zo naast zich neer te leggen", zei Marijnissen.

"We laten ons gewoon piepelen", meent PVV-leider Geert Wilders. "U voert de motie gewoon niet uit als u niet uitlegt hoe die moet worden betaald."
Een voorstel van Wilders om direct te stemmen over een motie van afkeuring of wantrouwen tegen Rutte over deze kwestie, kreeg geen steun van de Kamer.

NU'91: extra geld voor zorg is bescheiden begin, maar niet genoeg

Zorgvakbond NU'91 is blij dat het kabinet 675 miljoen euro extra uittrekt om salarissen van mensen die in de zorg werken te verhogen. "Maar dit is maar een bescheiden begin. Het is simpelweg niet genoeg om dit grote, maatschappelijke probleem op te lossen. Er moet gezorgd worden dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt, daar waar de problemen zijn: bij verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen", laat een woordvoerster weten.
 

Wilders tegen Rutte: houd ermee op en schrijf nieuwe verkiezingen uit
Coalitie: 2 miljard extra voor huren, leraren en veiligheid
Lees ook

Coalitie: 2 miljard extra voor huren, leraren en veiligheid

Lees meer over
Algemene beschouwingen