Vorming kabinet

Informateurs Remkes en Koolmees: 'Echt iets nieuws proberen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPInformateurs Remkes en Koolmees: 'Echt iets nieuws proberen'
RTL

Informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees willen haast maken met de vorming van een nieuw kabinet. Ze zullen voor steun niet alleen kijken naar de onderhandelende partijen, maar ook contact zoeken met de beoogde oppositie. "Dat spitst zich toe op PvdA en GroenLinks", zei Remkes.

"We gaan snelheid maken, maar we zullen de inhoud niet uit het oog verliezen", zei Koolmees. Om snelheid te maken hadden de twee informateurs, die gisteravond door de Tweede Kamer werden aangesteld, vanochtend al overleg met CDA-leider Wopke Hoekstra.

Johan Remkes en Wouter Koolmees nieuwe informateurs om Rutte IV te vormen
Lees ook

Johan Remkes en Wouter Koolmees nieuwe informateurs om Rutte IV te vormen

Beknopt regeerakkoord

Remkes wijst op het grote gevoel van urgentie bij de onderhandelende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Zij willen snel een nieuw kabinet vormen. "Maar dat is geen garantie voor succes."

Remkes en Koolmees willen in een beknopt regeerprogramma laten vastleggen wát de coalitiepartijen de komende jaren willen bereiken. De uitwerking, hoe het moet gebeuren, zal dan plaatsvinden in een regeerprogramma, dat wordt gemaakt door de ministers. Bedoeling is om zo niet alles in een dik regeerakkoord vast te leggen, zoals in het verleden. Of zoals het Remkes zei: niet alles dichttimmeren op de vierkante millimeter. 

Nieuwe bestuurscultuur

Zo kan de Tweede Kamer meer invloed hebben op het beleid. Een belangrijk onderdeel van de zo gewilde nieuwe bestuurscultuur in Den Haag.

Een beknopt regeerakkoord en een regeerprogramma door ministers is niet eerder gedaan in de parlementaire geschiedenis, onderstreepte Koolmees. "We gaan echt iets nieuws doen." Remkes: "Het wordt ongetwijfeld pionieren."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

PvdA en GroenLinks

Remkes vertelde ook dat ze partijen die niet in het kabinet zullen plaatsnemen, willen betrekken bij de inhoudelijke onderhandelingen. "Dat spitst zich toe op PvdA en GroenLinks", zei informateur Remkes toen hem werd gevraagd aan welke partijen hij dan dacht. Dat is opmerkelijk omdat die partijen zelf al hebben aangegeven er weinig voor te voelen om mee werken aan een nieuw kabinet waar zij zelf niet in zitten.

Volgens de VVD'er kan dat meeonderhandelen gebeuren per onderwerp. Maar als ze dat niet willen, dan kan hij daar weinig aan doen, liet hij weten. "Ik ga er van uit dat partijen in eerste plaats op aarde zijn om verantwoordelijkheid te dragen." En: "Zij hebben gelegenheid om inbreng te leveren, maar ze moeten dat wel willen. We kunnen ze niet dwingen."