Nieuwe staatssecretaris: geen toverstokje om toeslagenaffaire op te lossen
Er moet nog veel gebeuren voordat er een punt kan worden gezet achter de toeslagenaffaire. Dat zegt de nieuwe staatssecretaris Toeslagen Aukje de Vries in haar eerste debat met de Tweede Kamer. "Er is niet een toverstokje waarmee we alles in één keer kunnen oplossen."
Gedupeerden klagen dat het eindeloos lang duurt voor ze duidelijkheid hebben. Ook toeslagenadvocaten trokken gisteren aan de bel. Zij vrezen voor een nieuw drama. "Hoeveel geduld wordt er nog verlangd van gedupeerde ouders die wachten op compensatie en herstel," schreven zij in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Geen loze beloften
Volgens de staatssecretaris is er al veel gedaan, maar ze begrijpt goed dat ouders dat anders ervaren. "Ik begrijp dat het nooit snel genoeg gaat. Ik vind ook wel dat je niet loze beloftes moet doen."
Kamerleden maken zich zorgen over het herstelproces. "We kijken naar een operatie die volledig aan het ontsporen is", zegt Kamerlid Pieter Omtzigt. "Iedereen weet dat er geen toverstokje is", zegt ook PvdD-Kamerlid Lammert van Raan. "Het beeld wordt geschetst dat we langzaam op weg zijn. Maar het wordt alleen maar erger. Het wordt slechter."
De Vries belooft met de toeslagenadvocaten in gesprek te gaan over wat er niet goed gaat bij de afhandeling van de toeslagenaffaire. Ook belooft ze te kijken of de gesubsidieerde rechtsbijstand die gedupeerden kunnen krijgen voldoende is. In hun brandbrief schreven de advocaten dat de maximale vergoeding veel te laag is om goede juridische bijstand te kunnen verlenen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Schuldenpauze
Kamerleden maken zich verder grote zorgen over gedupeerden van het toeslagenschandaal die nog niet uit de schulden zijn. Vorig jaar werd een pauze van een jaar ingesteld bij de invordering van private schulden. Die termijn loopt op 12 februari, waardoor mensen opnieuw in de problemen dreigen te komen.
Veel gedupeerden zitten nog steeds met onopgeloste schuldproblemen. De overheid beloofde private schulden over te nemen, maar nog lang niet alle verzoeken daartoe zijn afgehandeld. Kamerleden vrezen dat op 13 februari de schuldeisers weer bij toeslagenouders op de stoep staan.
Noodnummer
De staatssecretaris belooft alles op alles te zetten om dit te voorkomen, maar geeft geen garantie dat er helemaal niks mis kan gaan. Er zijn afspraken gemaakt met deurwaarders. Mocht dat toch mis gaan, dan kunnen gedupeerden een noodnummer bellen voor hulp.