Akkoord gesloten

Kabinet: verlagen energierekening moet gemiddeld gezin 2280 euro besparen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet: verlagen energierekening moet gemiddeld gezin 2280 euro besparen
RTL

Vanaf 1 november verlaagt het kabinet de energierekening. Daarover is een akkoord bereikt tussen kabinet en de energiebedrijven. Op 1 januari treedt een echt prijsplafond in werking.

Op welk bedrag de prijs wordt vastgezet, is nog niet helemaal zeker. Er wordt gedacht aan een prijs van 1,50 euro voor een kuub (m3) gas en 0,70 euro per kWh elektriciteit, inclusief overheidsheffingen. De lage prijs geldt voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2400 kWh stroom. Wie meer verbruikt, betaalt voor de rest de volle mep.

Wie onder zijn huidige contract een prijs betaalt die lager ligt dan de maximumprijs, blijft die prijs betalen.

Zoveel moet jij besparen om onder het prijsplafond voor energie te blijven
Lees ook

Zoveel moet jij besparen om onder het prijsplafond voor energie te blijven

Het prijsplafond geldt vanaf 1 januari tot in ieder geval het einde van 2023. De korting voor een gemiddeld huishouden is volgens het kabinet 2280 euro op jaarbasis.

Vanaf 1 november is er een tussenvariant met een prijsplafond waarbij termijnbedragen worden verlaagd. Iedereen die meer betaalt dan het prijsplafond, profiteert op die manier al vanaf 1 november van de lagere prijs.

Ook voor bedrijven

De maximale tarieven voor gas en elektriciteit die het kabinet wil invoeren, gaan ook gelden voor middelgrote en kleine ondernemingen die op grond van hun verbruik in aanmerking kwamen voor korting op hun energiebelasting.

Daarnaast wordt gewerkt aan een 'specifiek pakket' ter ondersteuning van grootverbruikers, bijvoorbeeld bakkers en glastuinders. Binnen een paar weken verwacht minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) meer duidelijkheid te kunnen geven over compensatie voor mkb'ers die veel energie gebruiken. Volgens de minister wordt 'dag en nacht' gewerkt aan het specifieke pakket.

Verlaging energiebelasting

Om het prijsplafond mogelijk te maken gaat de verlaging van de energiebelasting voor volgend jaar niet door. Dat levert 5,4 miljard euro op.

Maandenlang wilden kabinet en coalitie niet ingrijpen in de energiemarkt, terwijl de oppositie daar juist al sinds het voorjaar op aandrong. Vlak voor Prinsjesdag ging de knop toch om. Met stoom en kokend water probeerde het kabinet gisteravond nog een extra pakket in elkaar te zetten. Dat lukte toen niet, maar vandaag is het wel gelukt.

Gisteren voerde minister Sigrid Kaag van Financiën overleg met PvdA-leider Attje Kuiken en GroenLinks-leider Jesse Klaver. Zij waren er op uitnodiging van de coalitiepartijen. Het is voor het kabinet belangrijk om de steun voor het akkoord zo breed mogelijk te maken. Voor een meerderheid in de Kamer is dat niet nodig maar de coalitie wil PvdA en GroenLinks er graag bij betrekken.

Eerder uitkeren energietoeslag

Want wat betreft de energierekening maken veel mensen zich zorgen over dit jaar en de hoge energierekening. Er wordt gevreesd dat huishoudens ook in 2022 ook al in de problemen komen. Daarom krijgen gemeenten de mogelijkheid om een deel van de energietoeslag voor minima voor volgend jaar, dit jaar al uit te keren. Het gaat om 500 euro energietoeslag van de 1300 euro toeslag die voor 2023 was bedoeld.

Verder heeft het kabinet besloten het aantal situaties uit te breiden waarin huishoudens met betaalproblemen niet mogen worden afgesloten.

Lees meer over
Koning Willem-AlexanderMark RuttePrinsjesdagMiljoenennota