Verhit congres

Rutte probeert ontevreden VVD'ers te sussen: 'Asielstroom moet omlaag'

Door RTL NIeuws··Aangepast:
© ANPRutte probeert ontevreden VVD'ers te sussen: 'Asielstroom moet omlaag'
RTL

"De te hoge asielstroom moet substantieel omlaag. Ik beloof me daarvoor in te zetten." Dat heeft VVD-leider Mark Rutte gezegd tijdens het partijcongres van de VVD. Het belooft een spannend congres te worden want er is steeds meer kritiek van VVD-leden op de partijkoers en op leider Mark Rutte.

De VVD-leider kwam al direct aan het woord tijdens het drukbezochte congres in Rotterdam. En dat is opvallend, normaal gebeurt dat pas nadat het inhoudelijke gedeelte is geweest. Rutte heeft dan ook de taak om de ontevreden VVD-leden voor zich te winnen.

Gemoederen sussen

Het belangrijkste onderwerp vandaag: de asielstroom. Er is heerst op dit onderwerp veel onvrede onder VVD-leden en het is aan Rutte de taak om de gemoederen te sussen. Rutte sprak van een te hoge asielstroom en deed een toezegging. "De migratiestroom moet substantieel worden teruggebracht", zei hij.

"We moeten aan alles werken. We moeten kijken naar alle vormen van migratie." Met concrete voorbeelden kwam Rutte niet.

Gezag van Rutte

De vraag die vandaag op tafel ligt, is of de leden de partijkoers van de partij nog steunen. Er zal over meer dan 40 moties worden gestemd, veelal over asiel.

Het is de laatste tijd rumoerig in de partij. De leden van de grootste partij bemoeien zich steeds vaker actief met de koers en uiten openlijk kritiek op de partijtop.  "Deze partij wordt niet beheerst door een paar mensen, maar door ons allemaal", zei Rutte daarover.

VVD'ers in het land balen van asielwet: 'Het is een heel slechte dag'
Lees ook

VVD'ers in het land balen van asielwet: 'Het is een heel slechte dag'

Boeren

VVD-leden moesten om bij het congres in de Rotterdamse Van Nelle-fabriek te komen langs dik tien trekkers met boerenzakdoeken, omgekeerde vlaggen en protestborden rijden of lopen om bij de congreslocatie te komen.

Later op de ochtend waren zij weer vertrokken.