Wie is Mirjam Bikker, de nieuwe ChristenUnie-leider? 'Slim en betrouwbaar'
Mirjam Bikker wordt de nieuwe leider van de ChristenUnie na het vertrek van Gertjan Segers. Bikker is voor veel mensen buiten politiek Den Haag waarschijnlijk een onbekende, maar niet binnen de ChristenUnie. Bikker liep bijna alle geledingen van de partij door.
De 40-jarige Bikker moet dinsdag nog gekozen worden als de nieuwe partijleider, maar dat is slechts een formaliteit. "Het is niet dat er 10 andere kandidaten staan te dringen. Daar zijn wij de partij niet naar", zegt oud-Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind.
Niet lang in Kamer
Met het partijleiderschap zit het dus wel goed. Toch zit Bikker nog niet heel erg lang in de Tweede Kamer. Ze zit sinds de verkiezingen van maart 2021 in het parlement. Maar de partij kent ze goed.
Zo begon ze haar politieke carrière in de gemeenteraad van haar woonplaats Utrecht, waar ze na haar rechtenstudie bleef wonen. Vanaf 2006 leidt ze de ChristenUniefractie in de gemeenteraad van Utrecht en verzet ze zich daar onder meer tegen de raamprostitutie in de stad.
Goed politiek gevoel
In 2013 wordt Bikker beleidsmedewerker bij de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer. Ze ondersteunt daar Kamerleden op het gebied van Justitie, vertelt oud-Kamerlid Voordewind. "Ze had een zeer gedegen dossierkennis. Maar wat ook opviel, was dat ze een goed politiek gevoel had. Ze wist hoe je het ChristenUnie-geluid duidelijk naar voren kon brengen tijdens een debat."
Oud-leider van de ChristenUnie André Rouvoet noemt Bikker 'een helder en gestructureerd denker met visie en een snelle werker, die goed kan schrijven'. "Ze is een innemende persoonlijkheid met een brede belangstelling en de rust zelve. Ze houdt goed overzicht."
In 2015 wordt Bikker Eerste Kamerlid. Marleen Barth zit in die tijd voor de PvdA in de Eerste Kamer en kent Bikker daardoor goed. Zij roemt Bikkers 'intellectuele nieuwsgierigheid'. "Ze heeft humor en ook zelfspot. Het fijne van haar is dat ze echt ChristenUnie is en dat betekent dat ze heel betrouwbaar is. Afspraak is afspraak", zegt Barth. "Bovendien is ze ongelooflijk slim, maar ook nieuwsgierig met een open mind. Daar hebben we er in de politiek te weinig van."
Ook Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VVD-Eerste Kamerfractie, kent Bikker uit de Senaat. Net als Barth roemt ze de werklust van de nieuwe CU-leider. "Ze bereidt debatten heel goed voor, kent de inhoud en is scherp. Ze is een aardig mens, maar ook strak in de leer. Ze heeft strakke opvattingen over ethische kwesties."
Juiste hout
Bikker is dus gepokt en gemazeld in alle lagen van de ChristenUnie. "Ze is politiek opgegroeid binnen de idealen van de partij", zegt Voordewind, die tegenwoordig wethouder is in Alkmaar. "De keuze voor Mirjam als opvolger van Gert-Jan lag dan ook voor de hand."
Barth denkt dat Bikker uit het juiste hout gesneden is om politiek leider te zijn van de partij. "Ze heeft zeker het talent. Het is gewoon een goed mens." Voor Jorritsma is dat nog geen vanzelfsprekendheid. "Dat zal moeten blijken."
Rouvoet heeft het volste vertrouwen dat Bikker met gezag zal functioneren. "Zowel in de fractie als in relatie tot haar collega-fractievoorzitters. En niet alleen die van de coalitie."
Alleen vrouwen
Opvallend detail, door het partijleiderschap van Bikker wordt de ChristenUnie volledig geleid door vrouwen. Naast de fractievoorzitters in de Tweede en de Eerste Kamer zijn ook de partijvoorzitter en de directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij vrouw.
En dat voor een partij die lang moeite had met vrouwenemancipatie. Pas in 2002 stond de eerste vrouw op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Die veranderde rol van vrouwen ontlokte Gert-Jan Segers vandaag ook een grapje. "Ik maak mij grote zorgen over de representatie van mannen binnen de ChristenUnie. Ik denk dat daar een speciale werkgroep voor moet komen." Om daar serieus aan toe te voegen: "De besten komen bovendrijven."
Coalitie
Of de wisseling van de wacht ook effecten heeft voor de samenwerking in de coalitie, zal de komende tijd moeten blijken. Een goed ingevoerde coalitiebron, die anoniem wil blijven, vreest dat het streng christelijk zijn van Bikker, de coalitie parten kan spelen. "Het zal met haar moeilijker onderhandelen zijn dan met Segers. Bijvoorbeeld op het migratiedossier. Het wordt met haar echt ingewikkelder."
Frits Wester: 'Bikker die zich wil profileren is mogelijk risico'
Politiek verslaggever Frits Wester: "Gert-Jan Segers treedt nu vlak voor de Statenverkiezingen af. Dat heeft het voordeel dat als het kabinet na de Statenverkiezingen serieus in de problemen komt eventuele opvolgers zich al hebben kunnen warmlopen. Maar het risico is dat diezelfde potentiële opvolgers zich ook zullen willen profileren en bewijzen. En daarom weinig bereid zullen zijn tot compromissen die slecht vallen bij de eigen achterban. Zoals het lastige asieldossier, maar denk ook aan de stikstofproblematiek. Daar zit echt een serieus risico van de coalitie."