Begrotingsdiscipline

Kaag: nieuwe bezuinigingen niet uitgesloten

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPKaag: nieuwe bezuinigingen niet uitgesloten
RTL

De bezuinigingsronde van dit voorjaar is mogelijk niet de laatste, zegt minister Kaag van Financiën op RTL Z. Volgens de bewindsvrouw moet de begroting echt worden ingericht op magere jaren. "De tijd van gratis geld is voorbij."

"De tijd dat voor alle tegenslagen naar de overheid werd gekeken voor compensatie is voorbij", zegt de minister ook vandaag weer. Als het nodig is, zal het kabinet opnieuw het mes zetten in de uitgaven. "Ik zou dat zeker niet uitsluiten."

Het kabinet kampt met stevige financiële tegenvallers: de oplopende rente kost de schatkist op termijn miljarden euro's extra en de groeiende asielstroom jaagt de overheid op kosten. Daar bovenop komt nog het miljardenpakket dat Groningen is toegezegd als compensatie voor de aardbevingsschade.

Niet laatste stap

Deze combinatie van tegenvallers was al reden voor het kabinet om bij de Voorjaarsnota te bezuinigen. "Het is mogelijkerwijs niet de laatste stap", waarschuwt Kaag. Na jaren dat de teugels minder strak zijn aangetrokken is het wat haar betreft weer tijd voor begrotingsdiscipline. "Afgelopen jaren werd bij elk probleem naar de overheid gekeken voor compensatie. Dat kan niet meer."

Kabinet bezuinigt 2,5 miljard, alleen defensie en armoedebeleid ontzien
Lees ook

Kabinet bezuinigt 2,5 miljard, alleen defensie en armoedebeleid ontzien

Als er toch nieuwe politieke wensen zijn die geld kosten, dan zijn er volgens de minister twee opties: bezuinigen of de lasten verhogen. "Dat is een politieke afweging." Maar linksom of rechtsom zullen dergelijke wensen moeten worden gefinancierd, zo is haar boodschap. Want met mindere jaren voor de boeg moet de tering echt weer naar de nering worden gezet.

Bekijk hieronder het gesprek met minister Kaag.

Lees meer over
Sigrid KaagMinisterie van FinanciënVoorjaarsnotaBezuinigingenRijksbegroting