Brandbrief

Nieuwe aanvliegroute zorgt voor verzet provincie Utrecht: 'Slapeloze nachten voor inwoners'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP (archieffoto)Nieuwe aanvliegroute zorgt voor verzet provincie Utrecht: 'Slapeloze nachten voor inwoners'
RTL

Het kabinetsplan voor een nieuwe aanvliegroute naar Schiphol boven de provincie Utrecht zorgt voor grote onrust. Utrechtse bestuurders roepen het kabinet in een brandbrief op om van de nieuwe route af te zien, omdat ze vrezen voor een toename van laagvliegende vliegtuigen. "Dat betekent slapeloze nachten voor heel veel inwoners. "

Vliegverkeer dat landt op Schiphol nadert de luchthaven nu nog vanaf drie plekken in Nederland. Maar om de overlast van vliegtuigen eerlijker te verdelen over het land, overweegt verkeersminister Mark Harbers (VVD) een vierde aanvliegroute. 

'Grote zorgen'

"Dat plan zorgt voor grote zorgen", zegt provinciebestuurder Rob van Muilekom. "Bij de provincie, alle gemeenten en heel veel inwoners." In Utrecht vrezen ze dat met de nieuwe aanvliegroute elke zeven tot acht minuten een laagvliegend vliegtuig over hun provincie vliegt.

Dat moeten we niet willen, klinkt het in Utrecht. "Dat zorgt voor een enorme toename aan overlast voor heel veel mensen. Door geluidsoverlast slapen mensen slechter, maar ook de kwaliteit van natuurgebieden gaat door de aanvliegroute achteruit. Denk aan de uitstoot van stoffen."

Ook zijn er zorgen over de stiltegebieden in de provincie. "Die willen we heel graag stilhouden."

Brandbrief

De regionale bestuurders roepen verantwoordelijk verkeersminister Mark Harbers in een brandbrief op om deze zorgen serieus te nemen. "We willen meer betrokken worden bij de besluitvorming", zegt gedeputeerde Van Muilekom. De bestuurders willen dat de Tweede Kamer een oordeel velt over de mogelijke nieuwe aanvliegroute. Nu kan het kabinet zelfstandig een besluit nemen tot een nieuwe aanvliegroute, maar volgens de bestuurders is de impact zo groot, dat de Tweede Kamer daar dus een besluit over moet nemen.

Op de vraag of de provinciebestuurder voor of tegen de aanvliegroute is? "Wij zijn tegen de komst van deze route. Omdat we vrezen voor de grote overlast die dat gaat meebrengen." 

 

De lokale bestuurders vinden ook dat de discussie veel breder gevoerd moet worden. "Wij vinden dat Schiphol niet meer verder mag groeien. De overlast is niet alleen in Utrecht, maar in het hele land, veel te groot. Dus wij zeggen: de luchtvaart moet niet groeien, het moet echt minder."

Overlast rond Schiphol

Ook vanuit andere delen in het land klinkt kritiek op Schiphol. Drieduizend omwonenden in de buurt van de luchthaven begonnen vorig jaar een rechtszaak tegen de staat. Ze eisen dat de vliegtuigherrie drastisch vermindert.

Hoe erg die overlast is volgens de omwonenden, zie je in deze video:

Soms vliegen er wel 300 vliegtuigen per dag over het huis van Jan. Normaal wonen? Dat is niet meer te doen, zegt hij.
Lees meer over
Mark HarbersSchipholLuchtvaartVliegveldUtrechtGemeente Utrecht