Route boven Gelderland en Utrecht

D66 en ChristenUnie sceptisch over vierde aanvliegroute Schiphol

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP / Jeffrey GroenewegD66 en ChristenUnie sceptisch over vierde aanvliegroute Schiphol
RTL

De ChristenUnie en D66 hebben hun bedenkingen bij het plan van minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat om een vierde aanvliegroute te openen richting Schiphol. De route, die over Gelderland en Utrecht loopt, zou zowel CO2- als stikstofuitstoot moeten verminderen maar loopt tegelijkertijd over kwetsbaar natuurgebied.

Hier plaatsen de politieke partijen dus hun vraagtekens bij. ChristenUnie-Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf ziet bezwaren: "We zitten midden in een stikstof- en klimaatcrisis. Dan is het bedenkelijk om een beslissing te nemen vóór een extra aanvliegroute die tot extra luchtvaart kan leiden. Zeker boven kwetsbaar natuurgebied."

Route boven Gelderland en Utrecht

Op de nieuwe aanvliegroute zouden vliegtuigen boven het zuidwestelijk deel van Gelderland en het zuidoostelijk deel van de provincie Utrecht al dalen om vervolgens op Schiphol te kunnen landen. 

Kabinet wil vanaf 2025 nieuwe indeling van Nederlandse luchtruim
Lees ook

Kabinet wil vanaf 2025 nieuwe indeling van Nederlandse luchtruim

Maar op deze route liggen kwetsbare natuurgebieden zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Bewoners van deze gebieden spraken al eerder hun zorgen uit over de nadelige gevolgen die zullen ontstaan wanneer vliegtuigen op lage hoogte over deze gebieden vliegen. 

Van der Graaf vraagt zich af in hoeverre de bewoners van deze gebieden, maar ook de gemeenten en provincies, tot nu toe inspraak hebben gehad in het proces. "Met name over de hoogte van de vluchten bestaan zorgen; als die lager vliegen verhoogt dat de stikstofneerslag op natuur en de geluidsoverlast."

Meer luchtvaart

Daarnaast is het ook geen groot geheim dat Schiphol nog altijd wil groeien en een nieuwe vliegroute lijkt de weg te openen naar de groei van het aantal vluchten. Maar dit strookt volgens Van der Graaf niet met het klimaatvraagstuk, dat de luchtvaart noopt tot krimp.

"Het is niet logisch om een extra aanvliegroute te openen als het in de eerste plaats de bedoeling is om het aantal vluchten te verminderen.”

Kamervragen vliegroute

Genoeg bezwaren dus en Van der Graaf is niet de enige die er zo over denkt. Ook Tweede Kamerlid Raoul Boucke van D66 ziet problemen in het plan van de extra aanvliegroute.

De twee Kamerleden hebben hierom Kamervragen opgesteld voor de minister, waarmee ze onder andere om meer uitleg vragen wat betreft de omvang van de gewonnen klimaatwinst, de termijn waarop de vliegroute gebruikt kan worden en in hoeverre de ligging van de natuurgebieden een rol heeft gespeeld bij de bepaling van de locatie van de vliegroute. 

Boucke: “De tijd van ongebreidelde groei van Schiphol is voorbij. De problemen met het klimaat, stikstof en de geluidsoverlast zijn daarvoor te groot. Daarom mag het absoluut niet zo zijn dat deze extra aanvliegroute de deuren openzet voor meer vliegen.”

Lees meer over
SchipholVliegveldVliegtuigNatuur & MilieuNatuurgebiedStikstofvervuilingStikstofcrisisNederland