Rapport: strenger stikstofbeleid nodig om natuur te herstellen
Er moeten vrijwel zeker strengere maatregelen komen om de stikstofuitstoot in Nederland te beperken. De Nederlandse natuur is namelijk op veel plaatsen gevoeliger voor stikstof dan eerder gedacht.
Dat blijkt uit een nieuw rapport van Wageningen Environmental Research in opdracht van demissionair minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof. Zij heeft internationaal onderzoek laten vertalen naar de Nederlandse situatie.
Minder effect
Gevolg van de bevindingen uit het onderzoek is dat de maatregelen van het kabinet om de natuur te herstellen minder effect hebben. In 2025 zouden die maatregelen ervoor moeten zorgen dat 39 procent van alle natuurgebieden, niet langer te maken hebben met een te hoge stikstofbelasting. Volgens de nieuwe cijfers blijft dat beperkt tot 29 procent. In 2030 is niet 43 procent van de natuur gevrijwaard van een te hoge stikstofbelasting, maar 30 procent.
Minister Van der Wal zegt in een reactie dat de noodzaak om stikstof te verminderen al hoog was, maar dat door de nieuwe wetenschappelijke inzichten de opgave helaas nog groter is geworden. "Dat is zorgwekkend nieuws voor de natuur en voor iedereen die zo hard werkt aan onze gezamenlijke opgaven om de natuur te herstellen."
Het is volgens Van der Wal ook vervelend nieuws voor iedereen die behoefte heeft aan vergunningsruimte. Volgens politiek verslaggever Ron Kragten doelt de minister hiermee op het stilvallen van veel bouwprojecten. De woningbouw heeft bijvoorbeeld veel last van het feit dat het moeilijk is vergunningen te krijgen.
Ook zijn er veel boeren die in de problemen zitten, omdat ze geen vergunning hebben voor hun bedrijf. Die vergunning hadden ze oorspronkelijk niet nodig. Maar doordat de Raad van State een streep zette door het stikstofbeleid, is die nu wel vereist.
Nieuwe maatregelen
Overigens is in de nieuwe berekeningen nog niet het effect meegenomen van nieuwe maatregelen die het demissionaire kabinet in petto heeft. Het gaat dan om het Nationaal Programma Landelijk Gebied en de Aanpak Piekbelasting. Met die plannen zet het kabinet in op het verder terugdringen van de stikstofneerslag in natuurgebieden.
Minister Van der Wal laat nu berekenen wat het effect is van die maatregen om vast te stellen hoe groot de tegenvaller precies is. Als het beleid nog verder moet worden aangescherpt zal dat vrijwel zeker een taak worden voor het nieuwe kabinet.