Wantrouwen tegen overheid

NCTV: soevereinen ondermijnen democratie, klein gedeelte dreigt met geweld

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Peter HilzNCTV: soevereinen ondermijnen democratie, klein gedeelte dreigt met geweld
RTL

De beweging van soevereinen, een groep mensen die gelooft dat de Nederlandse overheid geen legitieme macht over hen uitoefent, ondermijnt de democratische rechtsorde. Van een kleine groep van deze beweging gaat een geweldsdreiging uit op korte termijn. Dat concluderen de NCTV, de AIVD en de Nationale Politie.

Naar schatting zijn er in Nederland enkele tienduizenden personen die in meer of mindere mate geloven in het soevereine gedachtegoed en in een 'kwaadaardige elite'.

Vrijheid

In vrijheid leven volgens je eigen regels, dat is het ultieme doel van autonomen. Ze geloven dat ze niet aan financiële verplichtingen hoeven te voldoen waar ze nooit toestemming voor hebben gegeven, zoals het betalen van belasting of van een verkeersboete. Sommigen gaan nog een stapje verder en verklaren hun huis tot ambassade en denken dat de overheid dan niets over ze te zeggen heeft.

In deze video vertellen we meer over de hardnekkige complottheorie die steeds verder terrein wint:

De invulling van het soevereine gedachtengoed varieert binnen de groep. Het varieert van het zelf bepalen welke wetten en regels worden gevolgd en welke belastingen worden betaald tot het volledig afwijzen van de Nederlandse wet- en regelgeving en het weigeren belastingen en boetes te betalen.

In het uiterste geval willen sommige soevereinen zich met geweld verzetten tegen het huidige systeem. Sommigen geloven dat de kwaadaardige elite een gewelddadige strijd zal initiëren waarop zij zich moeten voorbereiden.

'Autonomen' luisteren naar niets of niemand – en dan staat de deurwaarder op de stoep
Lees ook

'Autonomen' luisteren naar niets of niemand – en dan staat de deurwaarder op de stoep

Rug naar samenleving

De groep van soevereinen komt steeds meer met hun rug naar de samenleving te staan, concluderen de NCTV, de AIVD en de politie. Ze maken zich schuldig aan het verspreiden van onjuiste informatie die het vertrouwen aantast in de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht, en het vertrouwen in de media en de wetenschap.

De afgelopen tijd is er vaker sprake van intimidatie en bedreiging van onder meer lokale politici, ambtenaren, rechters, journalisten en wetenschappers. Ook zijn er enkele kleine gewelddadige confrontaties geweest met politie en deurwaarders.

Vuurwapens

"Door de verspreiding van een vijandbeeld van een kwaadaardige elite die uit is op onderdrukking, slavernij en zelfs moord, kunnen sommige mensen die zich soeverein verklaren de conclusie trekken dat gewelddadig verzet noodzakelijk is", schrijven de diensten.

Een deel van de soevereinen bereidt zich voor om zich te 'kunnen verdedigen in de verwachte gewelddadige strijd met de overheid en instituties'. "Zij geloven dat de kwaadaardige elite een gewelddadige strijd zal initiëren waarop zij zich moeten voorbereiden. Bij verschillende aanhangers zijn (vuur)wapens aangetroffen."

Reactie Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders:

"Het is een ouder fenomeen, maar het komt de laatste tijd wel veel meer voor. Het fenomeen groeit. Mensen hopen zo hun schulden te ontlopen. Maar ze komen in een schijnwerkelijkheid terecht. Het belangrijkste is om je rekeningen te betalen en als je schulden hebt om in gesprek te gaan hierover", zegt de beroepsvereniging van gerechtsdeurwaarders.

"We zien bij soevereinen dat de hardliners een praatje hebben ingestudeerd. Het lukt ons dan niet om in gesprek te komen. Dat is de kern van ons werk als deurwaarders. De hardliners die een standaard praatje afdraaien, zakken steeds verder weg. We vinden het zorgwekkend dat een steeds grotere groep vatbaar is voor het idee dat je je schulden kunt ontlopen op deze manier, terwijl je schulden alleen maar goter worden als je ze niet oplost. Deze groep heeft een vooringestudeerd semi juridisch verhaal en we komen niet in gesprek. Soms dreigen ze met de politie, maar die staat vanzelfsprekend aan de kant van de gerechtsdeurwaarder."

Lees meer over
Ondermijning