Duurdere sigaretten? 10 procent van de rokers is daardoor gestopt
Een deel van de rokers is gestopt door de meest recente accijnsverhoging, vorig jaar april. Het gaat om 10 procent van de rokers, om preciezer te zijn. Nog eens 18 procent heeft een stoppoging gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
De accijns op tabak ging vorig jaar april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moest dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld. Een pakje shag ging gemiddeld naar 17,50 euro. Het kabinet heeft toen ook afgesproken om te kijken wat die prijsverhoging heeft opgeleverd. Het RIVM deed in opdracht van het ministerie een enquête onder 1653 rokers.
Wat blijkt?
Een deel van de rokers is door de accijnsverhoging aangemoedigd om te stopen. Om preciezer te zijn: 10 procent is gestopt door de prijsverhoging. Nog eens 18 procent heeft een stoppoging gedaan. Bij ruim de helft van deze personen speelde de accijnsverhoging een rol in de beslissing om te stoppen. Het onderzoek laat ook zien dat vooral voor rokers die al de intentie hebben om te stoppen de accijnsverhoging het ‘laatste zetje’ is om de stap te zetten.
Andere ontwikkeling
Maar de onderzoekers zien ook een andere ontwikkeling. Ze zien dat er meer buitenlandse sigaretten worden gerookt (tussen de 24 en 28 procent) naar een aandeel tussen de 35 en 39 procent.
De verhoging van de belasting op tabak is een afspraak uit het regeerakkoord. Het overheidsbeleid is erop gericht dat in 2040 geen enkele jongere meer begint met roken. In 2022 rookte 18,9 procent van de 18-plussers. Een jaar eerder was dat 20,6 procent.
In deze video leggen we uit waarom de meest dodelijke drug nog steeds legaal is: