Officiële instemming

Von der Leyen krijgt opnieuw topfunctie EU in 'voorgekookte' deal

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Associated Press / Geert van den WijngaertVon der Leyen krijgt opnieuw topfunctie EU in 'voorgekookte' deal
RTL

De regeringsleiders van de Europese Unie hebben redelijk snel overeenstemming bereikt over de verdeling van de topbanen in de Europese Unie. Als het aan de 27 leiders ligt, wordt Ursula von der Leyen opnieuw voorzitter van de Europese Commissie. Toch leek het 'voorgekookte plan' bijna mis te gaan.

De voormalig Portugese premier António Costa zou voorzitter moeten worden van de Europese Raad, laat de Poolse premier Donald Tusk weten op X, en de Estse premier Kaja Kallas de nieuwe EU-buitenlandchef.

Het besluit komt niet als verrassing. De drie namen klonken al eerder in de wandelgangen, maar de regeringsleiders hebben nu officieel ingestemd met hun benoeming. De voordracht van Von der Leyen en Kallas moet wel nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Von der Leyen is niet de enige die vrijwel verzekerd is van een volgende termijn. Ook de huidige voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, lijkt haar rol aan te houden. Daar is gisteren  nog geen officieel besluit over genomen. Dat is aan het parlement zelf, benadrukken de leiders.

Het Europees Parlement stemt hoogstwaarschijnlijk op 18 juli over het commissievoorzitterschap van Von der Leyen. Ook Kallas moet goedkeuring van het parlement krijgen. Dat gebeurt later dit jaar, na een hoorzitting die ook alle andere Eurocommissarissen moeten ondergaan.

EU-leiders verdelen 'topbanen' tijdens etentje: 'In één keer beslissen'
Lees ook

EU-leiders verdelen 'topbanen' tijdens etentje: 'In één keer beslissen'

Elk land telt straks een EU-commissaris, 25 in totaal. Wie dat worden is nog niet bekend. Die functies worden strikt genomen pas ingevuld na de zomer, wanneer Von der Leyen haar team samenstelt in overleg met de lidstaat die de kandidaat moet leveren.

Voorgekookte deal

"De deal over de topbanen was voorgekookt tussen drie grote politieke families in het Europese parlement: de christendemocraten, de sociaaldemocraten en de liberalen," aldus politiek verslaggever Roel Schreinemachers. De rechtsconservatieve fractie waartoe de partij van de Italiaanse premier Meloni behoort, is daarmee volledig buitenspel gezet. Tot woede van Meloni, die vindt dat andere partijen een grote fout maken.

Rechtsnationalistische partijen als die van Meloni hebben bij de Europese verkiezingen winst geboekt, en ze vindt dat daarom niet alles bij het oude moet blijven. "De verwachting is dat Italië als goedmakertje mogelijk wel een zware portefeuille zal krijgen in de nieuwe Europese Commissie. Dat zal echter pas later duidelijk worden," aldus Schreinemachers.

Meloni stemde op de EU-top tegen Costa en Kallas, en onthield zich van stemming over Von der Leyen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De benoeming van Costa leek vorige week nog bijna mis te gaan na een ruzie. De christendemocratische EVP eiste dat een van hen Costa halverwege de vijf jaar zou mogen vervangen. Na fel protest van de sociaaldemocraten bond de EVP echter in. De partijen hebben nu afgesproken dat Costa de vijf jaar vol maakt.