Onderhandelingen

EU-leiders verdelen 'topbanen' tijdens etentje: 'In één keer beslissen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Jonas RoosensEU-leiders verdelen 'topbanen' tijdens etentje: 'In één keer beslissen'
RTL

De leiders van de EU-landen, onder wie demissionair premier Mark Rutte, beginnen vandaag aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten. De puzzel lijkt echter al aardig vorm te hebben gekregen. Duitsland en Frankrijk denken er snel uit te zijn.

De Europese leiders onderhandelen vanavond over de verdeling van de posten bij een etentje in Brussel.

Voor de vier belangrijkste 'topbanen' werden de afgelopen dagen telkens dezelfde namen genoemd. De Duitse Ursula von der Leyen zou voorzitter mogen blijven van de Europese Commissie. Haar centrumrechtse EVP heeft bij de Europese verkiezingen haar status als grootste partij zelfs nog wat verstevigd en heeft dus recht op die hoofdprijs, klinkt het alom.

Deze ambitieuze plannen heeft Ursula von der Leyen voor de EU
Lees ook

Deze ambitieuze plannen heeft Ursula von der Leyen voor de EU

Rutte en zijn collega's moeten verder een nieuwe voorzitter van hun eigen raad van regeringsleiders zien te vinden. De Portugese ex-premier António Costa, een sociaaldemocraat, is favoriet.

De liberale Estse premier Kaja Kallas zou buitenlandchef van de EU worden. Voorzitter van het Europees Parlement blijft voorlopig de Maltese EVP'er Roberta Metsola, denken EU-diplomaten - ook al is dat strikt genomen niet aan de EU-leiders.

'In één keer'

In tegenstelling tot de verdeling van EU-posten na vorige Europese verkiezingen, lijken de Europese leiders het al snel met elkaar eens te zijn. "Iedereen is het er zeer over eens dat we heel snel in één keer over al deze kwesties zullen beslissen", zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vrijdag. Een deal 'lijkt in de komende dagen mogelijk', zei ook de Franse president Emmanuel Macron.

Lees meer over
Mark RutteOlaf ScholzUrsula von der LeyenEmmanuel MacronEuropese UnieEuropese ParlementsverkiezingenEuropese Unie