Niet effectief

Fysio- en ergotherapie om te herstellen van corona niet of maar beperkt vergoed

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Sandra UittenbogaartFysio- en ergotherapie om te herstellen van corona niet of maar beperkt vergoed
RTL

De extra zorg voor mensen met heftige naweeën van het coronavirus wordt vanaf 1 juli niet meer vergoed uit het basispakket. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten tijdens de laatste ministerraad voordat het kabinet-Schoof wordt beëdigd. De maatregel levert een besparing van maximaal 46,7 miljoen per jaar op.

De speciale zorg, onder meer bestaand uit fysio-, ergo- en oefentherapie, heeft geen meerwaarde, meldt het Zorginstituut

En daarom verdwijnt deze zogeheten 'paramedische herstelzorg na COVID-19' uit het basispakket. In dit pakket zit alle zorg die onder de basisverzekering valt. Die wordt dus voor iedereen vergoed, omdat deze verplicht is voor alle Nederlanders. 

Logopedie en diëtetiek

Sinds 2020 valt de herstelzorg, die naast de eerder genoemde therapieën ook nog uit logopedie en diëtetiek bestaat, in het basispakket. Vanwege de coronacrisis is destijds niet onderzocht of het wel effectief is, naast al bestaande therapieën.

Bijna tweederde patiënten met post-covid herstelde afgelopen jaar niet of nauwelijks 
Lees ook

Bijna tweederde patiënten met post-covid herstelde afgelopen jaar niet of nauwelijks 

Dat onderzoek is inmiddels wel gedaan door het Zorginstituut. Mensen die last bleven houden van klachten na corona, kregen de zorg. Ze gingen er ook op vooruit. Een succes dus, zou je denken. Coronapatiënten die de speciale zorg niet kregen, gingen er alleen ook ongeveer net zo op vooruit. 

Geen bewijs dat het werkt

En dus is er geen bewijs dat de speciale zorg werkt, concludeert het Zorginstituut. Daarmee is het vergoeden ervan zonde van het geld, terwijl de zorgkosten toch al zo hard stijgen. Met ingang van maandag schrapt demissionair minister Pia Dijkstra (D66, voor Medische Zorg) de vergoeding voor de coronaherstelzorg uit het basispakket. 

"Ik begrijp dat dit voor post-covidpatiënten, die persoonlijk wel een positief effect van de behandelingen ervaren, misschien moeilijk is om te horen", erkent zij. Mensen met klachten die in hun eerste of tweede periode van de zorg zitten, mogen deze nog wel afmaken. Voor hen wordt de zorg de rest van het jaar nog wel vergoed. 

Dat de therapieën, diëtetiek en logopedie niet meer vergoed worden als herstelmiddel van coronaklachten, wil overigens niet zeggen dat ze helemaal niet meer vergoed worden. Het is nog steeds mogelijk om met een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist dit soort zorg vergoed te krijgen. Het kan wel zijn dat er een maximumaantal uren aan verbonden is, of dat er een aanvullende verzekering voor afgesloten moet worden. 

Tienduizenden patiënten

Er maakten sinds de invoering zo'n 170.000 patiënten gebruik van, tot en met eind 2022. Het aantal patiënten neemt wel af. Over vorig jaar zijn nog geen cijfers gepubliceerd, maar het zullen er niet meer dan 30.000 zijn, verwacht een bron.

Als alle coronaherstelzorg onder het basispakket valt, kost dat per jaar tussen de 25,9 en 46,7 miljoen euro, blijkt uit berekeningen van het Zorginstituut. Door het schrappen ervan, worden deze kosten vermeden. 

In de rekensommen is overigens geen rekening gehouden met de extra kosten die gemaakt worden als er complicaties optreden omdat iemand geen gebruik heeft gemaakt van zorg uit geldgebrek. Daar zijn geen gegevens over. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Pia DijkstraGezondheidszorgFysiotherapieCovid-19Post-covidCoronavirus