Vrijheid van religie

Na uitspraken PVV-ministers over hoofddoek wil Omtzigt toezeggingen kabinet

Door RTL Nieuws/ ANP··Aangepast:
© ANPNa uitspraken PVV-ministers over hoofddoek wil Omtzigt toezeggingen kabinet
RTL

Na de jongste uitlatingen van PVV-ministers over het dragen van hoofddoeken zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt bevestiging te willen 'van de regering dat er vrijheid van religie is'. Dat zegt hij op vragen uit de oppositie in het debat over de regeringsverklaring. De woorden van PVV'ers zijn niet die van Omtzigt zelf, aldus de politicus.

"Daarom wil ik van de regering weten hoe zij omgaan met het antidiscriminatieverbod. Hoe zij ervoor zorg dragen dat iedereen die bij de Rijksoverheid werkt zich er veilig en thuis voelt", zegt hij tegenover DENK-leider Stephan van Baarle.

Geen voorstander dragen hoofddoek

Van Baarle bevroeg Omtzigt over de uitspraken van PVV-vicepremier Fleur Agema en PVV-minister Marjolein Faber. Tegenover RTL Nieuws zeiden zij desgevraagd kort na hun beëdiging geen voorstander te zijn van het dragen van hoofddoeken door moslima's. "Ik ben zelf niet van de hoofddoeken", aldus Faber.

Agema noemt het 'heel erg jammer, maar het zal mij de samenwerking niet in de weg staan'. Bekijk de beelden hier:

Dat de PVV zich verzet tegen de hoofddoek is bekend. De partij kwam in het verleden met plannen om op het dragen van hoofddoeken belasting te heffen en wilde een verbod op het dragen van een hoofddoek voor mensen die bij gemeentelijke instellingen werken.

Leiding aan departementen

Het is volgens Van Baarle wel extra relevant nu PVV-bewindslieden leiding zullen geven aan departementen. Hij vreest dat ambtenaren die een hoofddoek dragen zich niet veilig voelen en denkt dat de coalitiepartijen een 'klimaat van onveiligheid ministeries binnen laten sluipen'.

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hield Omtzigt voor dat Faber een Kamerlid van zijn partij recent een 'PvdA-hoofddoek' noemde. Die tweet was 'verwerpelijk', aldus Omtzigt.

"Het is duidelijk verankerd dat je in Nederland godsdienstvrijheid hebt", voegde hij daaraan toe. Omtzigt benadrukte andermaal dat de bewindspersonen met het afleggen van de eed of belofte trouw zweren aan de grondwet, waarin een verbod op godsdienstdiscriminatie staat. Tegelijkertijd is er ook sprake van vrijheid van meningsuiting, onderstreept de NSC-voorman. Ook die reikt erg ver.