Nederlandse Europarlementariërs

Wordt Ursula von der Leyen nog eens vijf jaar de machtigste vrouw van Europa?

Door Pieter Munnik··Aangepast:
© ANPWordt Ursula von der Leyen nog eens vijf jaar de machtigste vrouw van Europa?
RTL

Het Europees Parlement stemt vandaag over de tweede ambtstermijn van Ursula von der Leyen als de voorzitter van de Europese Commissie. Von der Leyen moet een meerderheid van minimaal 361 stemmen halen van de 720 leden. De kans lijkt groot dat zij wordt herkozen. Aan Nederlandse Europarlementariërs de vraag wat hun oordeel is over Von der Leyen en hoe ze gaan stemmen.

Malik Azmani is fractievoorzitter van de VVD, die met vier zetels in het Europees Parlement zit. Azmani zegt dat Von der Leyen zich de komende jaren sterk moet maken voor een veilig en sterk Europa wil zijn partij haar kandidatuur steunen. "Dat betekent dat ze daarop nog meer moet gaan leveren dan wat ze daar de afgelopen vijf jaar op heeft geleverd."

Want dat is een van de belangrijkste thema's, volgens Azmani. "De komende jaren staan vooral in het teken van de onrust in de wereld."

Von der Leyen krijgt opnieuw topfunctie EU in 'voorgekookte' deal
Lees ook

Von der Leyen krijgt opnieuw topfunctie EU in 'voorgekookte' deal

De VVD heeft nog geen definitieve keuze gemaakt voor Von der Leyen, maar is realistisch. "Op dit moment is er geen alternatief." Hij wijst erop dat een verlenging van de termijn van Von der Leyen stabiliteit geeft. "Als je kijkt naar de situatie in Europa, de oorlog en de instabiliteit, dan zijn we als Europa, zeker met die dreigingen van buitenaf heel erg gebaat bij een sterke en ervaren leider. En dat is zij wel."

Europarlementariër Tom Berendsen is een van de drie CDA'ers in het Europees Parlement en behoort tot dezelfde politiek familie als Von der Leyen. Hij kijkt daardoor – niet heel verbazingwekkend – positief terug op de afgelopen vijf jaar onder haar voorzitterschap. "Ze heeft laten zien in crisistijd, zowel tijdens corona als bij de inval in Oekraïne, dat zij de Europese Commissie in moeilijke tijden kan leiden. Dat heeft zij goed gedaan."

Energie, migratie en defensie

Wel wil Berendsen dat de Europese Commissie zich de komende jaren meer gaat focussen. "Ik hoop dat de commissie niet van alles een beetje gaat doen, maar zich vooral gaat richten op de grote onderwerpen die nu nodig zijn: energie, migratie en defensie."

Berendsen wil dat er vaart gemaakt wordt. "Niet weken debatteren over de president van de Europese Commissie. De wereld om ons heen is enorm in beweging. Stabiliteit is heel erg belangrijk, dus laten we gewoon aan het werk gaan."

Ervaren crisismanager

Het CDA steunt Von der Leyen dus, net als de grootste Nederlandse winnaar van de laatste Europese verkiezingen, GroenLinks-PvdA (8 zetels). De partijen zijn in het parlement verdeeld over twee fracties. Bas Eickhout van GroenLinks ziet in Von der Leyen een ervaren crisismanager. Ook noemt hij klimaat als belangrijke pijler voor Von der Leyen.

"De Green Deal. Dat is echt een prioriteit geweest. Daar hebben wij veel aan mee kunnen werken. Wat ons betreft is dat een goed programma geweest." Al zegt Eickhout ook dat dit de laatste maanden onder druk kwam te staan, mede door de boerenprotesten in Europa. "Het tempo is er een beetje uit gegaan, voor ons is het belangrijk dat dit weer terugkomt."

Anna Strolenberg is één van de twee Europarlementariërs van Volt. De partij wil afwachten wat Von der Leyen 's ochtends in haar toespraak gaat zeggen voorafgaand aan de stemming, voordat ze uitsluitsel geeft over hun stem. Ze hopen dat de voorzitterskandidaat daarin wel toezeggingen doet, zegt Strolenberg. "We willen dat zij doorgaat met de groene ambities, met hoe ze de EU kan hervormen en veel sterker kan maken, en met hoe mensen meer inspraak krijgen. Dan kan ze op onze steun rekenen."

Geen blanco cheque

De Partij voor de Dieren heeft één zetel in het Europees Parlement. De partij steunt de kandidatuur van Von der Leyen niet. "Er was een heleboel wetgeving voor dieren beloofd en Von der Leyen heeft ervoor gezorgd dat die plannen niet op tafel zijn gekomen", laat de partij weten.

NSC, dat ook met één zetel is vertegenwoordigd in het Europees Parlement, steunt Von der Leyen wél, zegt Dirk Gotink. Maar, benadrukt Gotink, 'dat is geen blanco cheque'. Hij wijst erop dat het voor zijn partij belangrijk is dat er minder regels komen vanuit Europa én dat er meer aandacht komt voor de economie. "Tegelijkertijd moeten we zien wat er om Europa heen gebeurt. Dat de Amerikaanse situatie heel instabiel is. En we zien de oorlog in het oosten. Het gaat niet zozeer om Ursula Von der Leyen, maar welke richting we met Europa op gaan."

Vanaf 09:00 uur voert het Europees Parlement een debat met Von der Leyen. Om 13:00 uur volgt dan de stemming en moet duidelijk worden of zij inderdaad nog eens vijf jaar de commissie mag leiden.

In onderstaande video leggen we uit wat het Europees Parlement voor jou betekent:

Deze video werd gemaakt naar aanloop van de Europese verkiezingen in juni.