Minister houdt ook in fatbike-debat vol: minimumleeftijd van 14 voor álle elektrische fietsen
Er blijft onenigheid over de aanpak van de fatbike. Minister van Infrastructuur Barry Madlener voelt niets voor een minimumleeftijd van 14 jaar voor het besturen van een fatbike, zoals een Kamermeerderheid wil. De minister wil wel een minimumleeftijd van 14 jaar voor álle elektrische fietsen. Ook wil hij dat bestuurders van een elektrische fiets van 14 tot 18 jaar verplicht een helm dragen.
Dat zei Madlener vanavond in een debat in de Tweede Kamer over de fatbike.
De Tweede Kamer sprak over verkeersveiligheid en de aanpak van de overlast van fatbikes. Een Kamermeerderheid van PVV, VVD en NSC willen dat er alleen voor fatbikes een minimumleeftijd komt van 14 jaar en een helmplicht. Maar dan moet de fatbike wel een aparte categorie worden.
'Zorgt voor kat- en muisspel'
En bij dat laatste wringt de schoen. Madlener denkt dat een aparte fatbike-categorie geen stand houdt. Fietsproducenten kunnen door kleine aanpassingen aan het zadel, het gewicht of het frame van de fiets die 'nieuwe' categorie eenvoudig omzeilen. "Dat leidt tot een kat- en muisspel en dat lijkt me niet wenselijk", stelt Madlener.
"Ik wil graag naar de Kamer luisteren, maar wetgeving die binnen een maand achterhaald is, dat moeten we hier toch niet gaan doen. Zo zijn we elkaar toch voor de gek aan het houden?" Madlener raadt het voorstel van de Kamermeerderheid daarom af.
Wel probeert hij de Kamer tegemoet te komen door te pleiten voor een minimumleeftijd voor álle elektrische fietsen van 14 jaar en een helmplicht voor bestuurders van elektrische fietsen in de leeftijd van 14 tot 18 jaar.
Dat leidde tot woede in de Kamer, ook van zijn eigen partij de PVV. "Ik snap er niets van", zegt PVV-Kamerlid Hidde Heutink. "Vorige week zei de minister: ik ga doen wat de Kamer wil. En nu zegt hij dit."
Madlener noemt het juist een handreiking. Maar PVV, VVD en NSC willen daar niets van weten. Zij blijven achter hun voorstel staan voor de aanpak van de fatbike. Madlener daarover: "Jammer dat de Kamer de uitgestoken hand van de minister niet aanneemt. Maar als de Kamer de motie toch aanneemt, gaan we verder kijken wat we gaan doen."