Uitwerking van hoofdlijnenakkoord

Kabinet presenteert regeerprogramma, 'maar coalitie omgeven door onzekerheid'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet presenteert regeerprogramma, 'maar coalitie omgeven door onzekerheid'
RTL

Premier Dick Schoof presenteert vanmiddag het regeerprogramma waarin de afspraken uit het coalitieakkoord verder zijn uitgewerkt. Er wordt met veel interesse naar uitgekeken, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Deze coalitie is omgeven door onzekerheid, dat kan een regeerprogramma van tientallen pagina's niet wegnemen."

Eind vorige week bereikte het kabinet overeenstemming over het regeerprogramma. Die overeenstemming over de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB was niet eenvoudig, zeggen meerdere ingewijden tegen RTL Nieuws. Grootste struikelblok: het asielhoofdstuk.

Stevig aan toe gegaan

Bij vertrek uit het Catshuis, waar afgelopen vrijdag urenlang werd vergaderd over het regeerprogramma, zei minister Eelco Heinen van Financiën dat het er 'op inhoud' er 'af en toe stevig aan toe' is gegaan. Dat zou gaan vooral over de haalbaarheid en de uitvoering van de asielplannen.

Schoof erkende toen dat het soms 'best wel moeilijke' gesprekken waren over het regeerprogramma. "U kent de samenstelling van het kabinet en dat betekent dat we soms intensieve gesprekken moeten voeren." Maar Schoof benadrukte dat voor hem het resultaat telt.

Kabinet stelt strengere eisen aan gezinshereniging: eerst eigen woning én minimaal 2 jaar wachttijd
Lees ook

Kabinet stelt strengere eisen aan gezinshereniging: eerst eigen woning én minimaal 2 jaar wachttijd

Schoof zei ook te hopen dat maatregelen uit het regeerprogramma niet zouden uitlekken. Dat is niet gelukt.

Gezinshereniging

Zo wist RTL Nieuws gisteren te melden dat het kabinet de gezinshereniging fors aan banden gaat leggen. Voordat een meerderjarige asielzoeker met een status zijn of haar gezin kan laten overkomen, moet hij of zij allereerst minimaal twee jaar een verblijfsstatus hebben. Ook moet de asielzoeker zelfstandige woonruimte hebben én een eigen inkomen.

Op landbouwgebied staan in het regeerprogramma de langverwachte mestplannen. Dat is ook al naar buitengekomen. Zo komt er geld voor boeren die zich willen laten uitkopen of willen innoveren en ná de verkoop van een boerenbedrijf moet het krimpen. BBB-minister Femke Wiersma neemt grotendeels de plannen van haar voorganger- Piet Adema- over. Iets waar haar partij, de BBB, overigens grote moeite mee heeft.

Over het andere dossier- stikstof- wordt naar verwachting vandaag niet meer bekend. Wiersma's plannen om de stikstofcrisis aan te pakken, worden pas eind dit jaar verwacht.

'Regeerprogramma is eerste inhoudelijke beproeving, coalitie is wankel'

"Dit regeerprogramma is de eerste inhoudelijke beproeving voor het voltallige kabinet, de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Bij de begroting kon men nog leunen op de voorbereiding van het vorige kabinet. Bij het regeerprogramma niet. De overleggen over het regeerprogramma verliepen soepel, tot vorige week vrijdag. Toen duurde de ministerraad ineens veel langer dan verwacht, met name over migratie."

"De meest opvallende thema's zijn natuurlijk migratie en landbouw. Dit zijn de thema's waar dit kabinet en deze coalitie het verschil wil maken. Natuurlijk zijn er delen uitgelekt, maar het gaat om het totaalpakket. Hoe fors wordt het migratiebeleid precies? En in hoeverre wordt het landbouwbeleid echt bijgestuurd?"

"De coalitie is wankel. De formatie en begrotingsonderhandelingen tussen de partijleiders verliep niet goed. NSC-leider Omtzigt zit ziek thuis. De BBB kreeg gisteren negatieve reacties uit de boerenachterban op de plannen van de eigen BBB-minister. Deze coalitie is omgeven door onzekerheid, dat kan een regeerprogramma van tientallen pagina's niet wegnemen."

Volg het hier live

Het regeerprogramma wordt vanmiddag om 16.00 uur openbaar. De presentatie van het programma door premier Dick Schoof zal vanaf 15.55 uur rechtstreeks te volgen zijn op deze site en app.

Lees meer over
Dick SchoofRegeerprogrammaRegeerakkoordKabinetsformatieKabinet-Schoof